Zeker niet altijd trager door ouderdom!

Oudere mensen reageren en denken trager als er een beslissing moet worden genomen… Nou.. lang niet altijd! Nieuw onderzoek laat zien dat ouderen bewust extra tijd gebruiken om een goede beslissing te nemen. De cognitieve vaardigheden van ouderen lijken dus minder te verschillen van die van jong volwassenen dan gedacht. “Oudere mensen willen geen fouten maken waardoor zij langzamer te werk gaan.”, aldus onderzoeker Gail McKoon. “Het is een gewoonte die lastig af te leren is, maar het kan wel.” Uit de verschillende experimenten van de onderzoekers bleek dat oudere mensen op het gebied van snelheid inderdaad te kort schoten. Als zij echter de opdracht kregen om de taak sneller uit te voeren, konden zij dit wel, het is dus een keuze om er langer over na te denken.

De resultaten van Ratcliff en McKoon betekenen echter niet dat ouder worden helemaal geen invloed heeft op beslissingssnelheid en nauwkeurigheid. In sommige situaties is wel sprake van beduidend minder achteruitgang, dan gedacht. Ratcliff: “Er zijn dingen die oudere mensen net zo goed kunnen doen als jongeren.”

Lees ook:Ouderen vaak tegen wil en dank doorbehandeld
Lees ook:Grijzer is wijzer
Lees ook:Oudere geen kasplantje na reanimatie
Lees ook:Driekwart van de Nederlanders vindt langer doorwerken acceptabel
Lees ook:Oudjes rijden graag ‘midden op de weg’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>