‘Goed tandenpoetsen kan helpen tegen kanker’

Dat het goed poetsen van je tanden belangrijk is om je gebit in goede staat te houden en een slechte adem te voorkomen zal bij iedereen toch wel duidelijk zijn. Maar uit onderzoek is nu gebleken dat mensen die hun mond en gebit slecht verzorgen mogelijk een grotere kans hebben om kanker te krijgen.
Zweedse wetenschappers stellen in het BMJ Open Online Journal dat mensen met een grote hoeveelheid tandplak vaker vroegtijdig overlijden aan kanker. Voor het onderzoek werden zo’n 1390 mensen tussen 1985 en 2009 gevolgd. Bij de deelnemers van het onderzoek werden allerlei factoren bijgehouden, waaronder de hoeveelheid tandplak. Na 24 jaar hadden 58 deelnemers kanker gekregen, waarvan er 35 waren overleden. Degenen die overleefden hadden aanzienlijk minder tandplak.

De wetenschappers schrijven dat de aanwezigheid van veel bacteriën op de tanden een rol kan spelen bij de ontwikkeling van kankergezwellen.

Lees ook:Drie kopjes koffie per dag verlagen risico op sterfte…
Lees ook:Slechte tandhygiëne kan leiden tot geheugenverlies
Lees ook:Floss je tanden en voorkom dementie
Lees ook:Huh? ‘koffie is goed voor je tanden’ (?!?)
Lees ook:Witte wijn veroorzaakt wel degelijk vlekken op tanden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>