Beter slapen door wintertijd… (vannacht is het zover)

Vannacht is het zover, dan gaat de klok een uurtje terug. En dat is niet alleen voor de klok van belang: dankzij het ingaan van de wintertijd slapen veel mensen beter. Dit effect houdt helaas maar korte tijd aan, is gebleken uit Engels onderzoek. De Great British Sleep Survey is een onderzoek van een Britse drogisterijketen in samenwerking met Colin Espie, de oprichter van het slaapcentrum van Glasgow University. Via internet kunnen deelnemers op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe lekker ze slapen.

Meer dan 3000 mensen vulden de online enquête in. Voor het ingaan van de wintertijd gaven de deelnemers hun slaapkwaliteit gemiddeld een 5,4. Net na het ingaan van de wintertijd, steeg dit naar een 5,8. Een paar dagen later, daalde de gemiddelde slaapkwaliteit naar slechts een 4,5. Waarom gaan mensen slechter slapen van dat extra uurtje slaap bij het ingaan van de wintertijd? “Het verzetten van de klok geeft zowel goede als slechte slapers wat respijt, maar het effect is tijdelijk. Als je lichaam eenmaal went aan de wintertijd, gaat de slaapkwaliteit juist achteruit. Dit komt omdat we naarmate de nachten langer worden de neiging hebben om eerder te gaan slapen en later op te staan, waardoor je ‘s nachts ligt te woelen”, aldus Colin Espie.

Lees ook:Eerst beter, maar inmiddels minder goed slapen door wintertijd…
Lees ook:Wintertijd breekt aan!
Lees ook:De wintertijd komt er aan
Lees ook:Een uur langer slapen…. wintertijd.
Lees ook:De wintertijd komt er weer aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>