Teken… smerige beesten, maar mogelijk wel nuttig voor medici

Iedereen die weleens een volgezogen teek van een partner, kind of huisdier heeft moeten verwijderen, zal het ongetwijfeld met me eens zijn: wat een smerige beesten zijn dat! Toch kunnen deze dieren ook van nut zijn, bijvoorbeeld voor de medische wereld. Zo hebben onderzoekers van het AMC in het speeksel van teken een eiwit ontdekt waarmee een nog onbekend mechanisme van bloedstolling is blootgelegd. De verwachting is dat deze vondst leidt tot betere antistollingsmiddelen. Het nieuwe eiwit is gevonden in teken die leven van het bloed van gewervelde dieren, waaronder ook dat van mensen.

Teken bijten zich vast in hun slachtoffer en met het speeksel gaan stoffen mee die verhinderen dat het bloed stolt. Op deze wijze kunnen teken zich dagenlang ongestoord voeden met het bloed van hun gastheer. Er zijn veel bloedverdunners of antistollingsmedicijnen beschikbaar. Deze verhinderen dat bloed stolt en voorkomen het ontstaan van bloedpropjes die in hart en longen ernstige problemen kunnen geven. Het nadeel van deze medicijnen is de bijwerking: patiënten hebben een grotere kans op bloedingen. Als het stollingsmechanisme is uitgeschakeld, dan kan een eventuele bloeding grotere gevolgen hebben.

Volgens AMC-onderzoeker dr. Tim Schuijt bevat tekenspeeksel verschillende eiwitten die bloedstolling verhinderen. “We zijn een nieuw eiwit op het spoor gekomen dat via een tot nu toe onbekende wijze bijdraagt aan het voorkomen dat bloed stolt. Dit eiwit heeft ook geleid tot een fundamenteel nieuw inzicht over hoe ons eigen stollingssysteem werkt. We denken dat door deze vondst de leerboeken over bloedstolling worden aangepast.” De onderzoekers publiceerden hun studie in Circulation.

Lees ook:Lik je eigen wonden schoon
Lees ook:De bloedstollende werking van wonden likken
Lees ook:Dus daardoor ontstaat Alzheimer!
Lees ook:Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend
Lees ook:Meer duidelijkheid over oorzaak hartfalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>