Nederlanders drinken steeds vaker een alcoholvrij biertje …echt?!

Het is onderzocht, dus er zal heus wel een kern van waarheid in zitten en ik kan zelf geen cijfers aandragen dat het níét zo is, maar ik heb toch echt zo mijn twijfels bij het volgende nieuwsfeit: De trend dat steeds meer bierdrinkers voor alcoholvrij bier kiezen zet flink door. Terwijl vorig jaar ruim een op de drie wel eens voor alcoholvrij bier koos, doet nu bijna de helft (46 procent) dit. In 2011 was dat nog maar 28 procent. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek, waarvan de resultaten deze week zijn bekendgemaakt. (*) Hmmm… Het zal heus waar zijn, maar ik ken niemand in mijn omgeving die alcoholvrij bier drinkt…

Misschien begeef ik me in verkeerde kringen, want de onderzoekers komen met de volgende feitjes: Geen alcohol willen drinken (54 procent) en geen alcohol mogen drinken (38 procent) zijn de belangrijkste motieven om te kiezen voor alcoholvrij. ”Het imago van alcoholvrij bier speelt maar voor een kleine minderheid een rol in de keuze om geen alcoholvrij bier te drinken”, stellen de onderzoekers. Vrouwen drinken vaker dan mannen alcoholvrij bier, maar de verschillen worden wel kleiner.

Opvallend is ook dat bier steeds vaker thuis wordt gedronken in plaats van in de kroeg. De helft drinkt zijn bier daar nu het vaakst. In 2010 was dit 36 procent. Een op de vijf biertjes wordt het vaakst genuttigd in horecagelegenheden, zoals het café, de sportkantine of restaurant. Uit het onderzoek blijkt ook dat bierdrinkers gemiddeld steeds minder bier consumeren. Het gaat nu nog om 5,9 glazen bier per week. In 2012 waren dat er nog 6,4 en het jaar daarvoor zelfs 7,2. De meest favoriete bieren zijn nog altijd: pils, gevolgd door witbier, overige speciale biertjes, bokbier en rosébier.

(*) Het jaarlijks bieronderzoek is uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van koepelorganisatie Nederlandse Brouwers.

Voor meer nieuws over bier kun je natuurlijk terecht op de bierblog

Lees ook:Bier in de strijd tegen reumatoïde artritis
Lees ook:Twintig redenen om bier te drinken
Lees ook:Nieuwe statistieken tonen waarheid over alcohol en ouderen
Lees ook:Allerbeste drank ter wereld is thee
Lees ook:De Grolsch bierkit voor het perfecte biertje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>