De Zonnebloem introduceert mode-initiatief Fashion on wheels

Als je in een rolstoel zit, is goedpassende en comfortabele kleding extra belangrijk. Helaas zijn de keuze en beschikbaarheid zeer beperkt, is de kleding vaak niet erg trendy en meestal duur in de aanschaf. Dat moet anders, vindt de Zonnebloem. Daarom introduceert zij Fashion on wheels. Een initiatief dat draait om modieuze en betaalbare kleding voor mensen met een fysieke beperking. Een eerste activiteit is een ontwerpwedstrijd voor modestudenten van het ROC van Amsterdam. In de maanden februari en maart realiseren zij creaties voor trendy en comfortabele rolstoelmode. Eind april vindt de finale plaats en wordt een winnaar gekozen.Zo’n 250.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van een elektrische of duwrolstoel. Fashion on wheels heeft als doel om voor hen eigentijdse, betaalbare en tegelijkertijd goed passende mode te ontwerpen. Studenten van de Amsterdamse ROC-opleiding Fashion Design gaan in opdracht van de Zonnebloem vanaf eind januari met deze opdracht aan de slag. De winnende ontwerpen worden bekroond met de Fashion on wheels Award. Bovendien streeft de Zonnebloem ernaar om de kleding daadwerkelijk door een derde in productie te laten nemen.

Te functioneel en te duur

“Al onze activiteiten zijn er op gericht dat mensen met een fysieke beperking volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij en niet in een sociaal isolement terecht komen. Er is momenteel weinig écht modieuze kleding verkrijgbaar, die speciaal ontworpen is voor mensen in een rolstoel”, stelt directeur Noud van Rooij van de Zonnebloem. “We zien dat de kleding vooral is gericht op functionaliteit en onvoldoende aansluit bij het Nederlandse modebeeld. Bovendien hangt er meestal een hoog prijskaartje aan. De Zonnebloem wil dat goed passende én modieuze kleding voor iedereen toegankelijk is.” Zoals voor bijvoorbeeld Veronica, die in een elektrische rolstoel zit: “Aangepaste kleding koop ik nooit, terwijl het wél lekkerder zit als je lichaam niet helemaal recht is. Maar het is nu eenmaal niet echt eigentijds. En dat vind ik toch wel heel erg belangrijk.”

Online en op RTL4

Fashion on wheels start eind januari. Vanaf dan is het project te volgen via onder meer www.fashiononwheels.nl, Facebook en Twitter. In de loop van het voorjaar zal het RTL4-programma Life 4 You, met Carlo Boszhard en Irene Moors, aandacht besteden aan het modeproject. De winnende outfits zullen live in de uitzending geshowd worden.

Over de Zonnebloem en Fashion on wheels

De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking, door ziekte, handicap of ouderdom. Met Fashion on wheels wil de Zonnebloem het Nederlandse publiek laten zien dat ook toegankelijke mode een belangrijk onderwerp is. Omdat ook dit ervoor zorgt dat mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan de samenleving. Precies daarom geeft de Zonnebloem nu samen met de opleiding Mode Design van het ROC van Amsterdam invulling aan Fashion on wheels. En wordt gewerkt aan trendy, functionele en goed passende kleding voor mensen met een lichamelijke beperking.

ROC van Amsterdam

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) verzorgt (v)mbo-opleidingen in nagenoeg alle beroepsrichtingen – van vliegtuigmonteur en banketbakker tot hotelmanager en verpleegkundige. Het ROC van Amsterdam is zeer innovatief en heeft nauwe banden met het werkveld. Op het gebied van Mode verzorgt het ROCvA opleidingen waar studenten kleding leren ontwerpen, maken en verkopen. Meer informatie hierover is te vinden op www.rocva.nl/mode.

Lees ook:Stichting Specsavers Steunt is nieuwe partner van De Zonnebloem
Lees ook:Eropuit met De Zonnebloem
Lees ook:Nieuwe broek? Ja, van de Lidl!
Lees ook:Ouderen met beperkingen komen tuin of balkon amper in/op
Lees ook:Nederlander vindt het wel prima, in één outfit per dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>