CBS: Nog nooit zo’n laag ziekteverzuim in Nederland

De crisis lijkt toch nog goed voor sommige zaken… Tenminste daar lijkt het op als je naar het ziekteverzuim over het afgelopen jaar kijkt. Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is vorig jaar gedaald tot 3,9 procent. Dat betekent dat per 1000 werknemers er 39 ziek zijn. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds 1996, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek startte met de huidige methode om het ziekteverzuim in kaart te brengen. Dat meldde het CBS maandag. Het lage ziekteverzuim kan verband houden met de ongunstige economische situatie. Mensen zouden zich minder snel ziek melden uit angst hun baan te verliezen.

Naarmate bedrijven meer werknemers hebben, is het ziekteverzuim hoger. Bij bedrijven met minder dan tien werknemers bedroeg het verzuim 1,6 procent in 2013. Bij bedrijven met tussen de tien en honderd werknemers was het verzuim met 3,4 procent meer dan twee maal zo hoog. Bij de grote bedrijven was het met 4,7 procent zelfs drie keer zo hoog. Daarnaast zijn er ook verschillen per branche. Zo hadden bedrijfstakken als het onderwijs, openbaar bestuur, de zorg en water- en afvalbedrijven een relatief hoog verzuim. Daarentegen was het ziekteverzuim in de landbouw en de financiële dienstverlening relatief laag. In de horeca was het percentage vorig jaar met 2,2 procent het laagst. Dit heeft er onder meer mee te maken dat de horeca veel kleine bedrijven kent en gemiddeld de jongste werknemers heeft. Het verzuim van werknemers neemt namelijk toe met de leeftijd, aldus het CBS.

Lees ook:The Day After: meer ziekmeldingen na uitschakeling Oranje
Lees ook:Menopauze? Volg een cursusje en voorkom verzuim!
Lees ook:Na je 40ste word je afgeschreven voor de arbeidsmarkt
Lees ook:Olympische winterspelen zorgen niet voor ‘oranjekoorts’
Lees ook:‘Kort het salaris van dikkerds en rokers’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>