Goed plan: automatisch orgaandonorschap

Ik ben voor, sterker nog, ik zeg al jaren dat het op deze manier moet worden geregeld: Artsen van de intensive care (intensivisten) willen dat Nederlanders automatisch orgaandonor worden tenzij ze aangeven dit niet te willen. Nu nog moeten mensen hun keuze actief laten vastleggen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) deed woensdag een oproep aan de politiek om de wet op orgaandonatie te wijzigen en het systeem van ‘geen bezwaar’ in te voeren. In Nederland is een ”schrijnend tekort” aan donoren, zegt de NVIC. De artsen verwachten dat het aantal potentiële donoren zal afnemen vanwege de verbeterde verkeersveiligheid en de stijgende leeftijd van donoren, terwijl de vraag naar organen zal toenemen.

Volgens de vereniging worden intensivisten regelmatig geconfronteerd met potentiële donoren die hun keuze niet hebben laten vastleggen. ”De gevolgen hiervan zijn enorm. Zo worden nabestaanden op een zeer emotioneel moment belast met de keuze tot donatie.” Zij geven vaak geen toestemming voor orgaandonatie, en hebben daar soms later spijt van, aldus de artsen.

De discussie over het donorregistratiesysteem loopt al jaren, ook in de politiek. Volgens de vereniging hebben veel Kamerleden de indruk dat artsen het ‘geen bezwaar’-systeem niet willen. Het werd daarom tijd dat artsen zich hierover uitspreken, aldus een woordvoerder van de NVIC.

Lees ook:Geen handgeschreven recepten meer in 2014
Lees ook:Mooi nieuws: ‘aantal donoren met tien procent gestegen in 2014′
Lees ook:Opmerkelijk plan: zelf mogen kiezen wie donoroorgaan krijgt…
Lees ook:Fietsers willen externe airbags op auto’s
Lees ook:Einde tijdperk ‘handgschreven doktersrecepten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>