Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor € 53.000,- naar Visgilde

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, vangst 2015, is eergisteren tijdens de traditionele veiling voor € 53.000,- verkocht. Visgilde, een collectief van visdetaillisten, bracht het laatste bod uit en wist daarmee het vaatje te bemachtigen. De opbrengst komt ten goede aan het Nationaal Ouderenfonds. De Hollandse Nieuwe was vanaf gisteren overal in het land te koop.

De opbrengst gaat dit jaar naar het Nationaal Ouderenfonds. Jaarlijks organiseert dit goede doel een groot aantal stranduitjes voor eenzame ouderen. Een stranduitje kost € 40,- per persoon, dus met deze geweldige opbrengst kan aan maar liefst 1325 extra ouderen een prachtig dagje uit naar zee worden aangeboden. Én, natuurlijk wordt er aan het strand een harinkje gegeten.

 

De gelegenheidssamenwerking tussen het Nederlands Visbureau als organisator van de jaarlijkse veiling en het Nationaal Ouderenfonds komt voort uit de verbinding tussen ‘oud en jong’. Terwijl het goede doel voor de ouderen veel jonge vrijwilligers mocht verwelkomen na een recente televisieserie, wenst het Nederlands Visbureau de traditie van het haring eten van de oudere generatie over te brengen naar jongeren.
Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen: Janny van der Heijden (culinair journaliste en bekend als jurylid van het televisieprogramma Heel Holland Bakt), Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO vakopleiding food) en Ruud van Diermen (visspecialist). Het proefpanel is goed te spreken over de kwaliteit. “Nadat de startdatum eerder een week moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals”, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.
Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen eten jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar Duitsland, waar de haring als Holländischer Matjes zeer populair is. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en Kalvag als ook het Deense plaatsje Skagen, waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Een klein gedeelte komt uit Schotland.

 

Bron: visrecepten.nl

Lees ook:De nieuwe haring komt eraan!!!
Lees ook:Nieuwe haringseizoen komt eraan!!!!
Lees ook:Opbrengst eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar stranduitjes Nationaal Ouderenfonds
Lees ook:Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar
Lees ook:Hollandse nieuwe goed van vetopbouw!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>