Navel blijkt broedplek voor nieuwe soorten bacteriën

GETVERDEMME! Denk goed na voordat je aan je navel zit. Of aan die van iemand anders… Want het is me daar toch een vieze plek! Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat de navel de thuisbasis is van een gigantisch ecosysteem vol bacteriën. Ben je al misselijk? Lees dan vooral verder. Want Amerikaanse wetenschappers ontdekten maar liefst 2.368 soorten bacteriën, waarvan 1.458 splinternieuwe ‘beestjes’. Juist: weg ontbijt! Het doel is nu te ontdekken waarom bepaalde bacteriën precies de menselijke navel verkiezen. Ik wil het eigenlijk niet weten…‘We zagen al zeer snel dat de navels van mensen onderling sterk verschillen qua types bacteriën. Meer dan we dachten, eigenlijk. We hebben onder meer gekeken naar geslacht, leeftijd en etniciteit, maar niets van deze factoren lijkt een invloed te hebben op welke soorten bacteriën in de navel leven’, verklaart Rob Dunn van de universiteit van North Carolina State. Voor het onderzoek hebben ze meer dan 500 navels onderzocht. Het project werd gelanceerd nadat in eerder onderzoek werd gesteld dat de collectie organismen op de menselijke huid het eerste afweersysteem is tegen ziektekiemen. ‘We weten dat ons immuunsysteem zonder deze microben niet degelijk zou functioneren’, aldus Dunn. Meer nog, heeft deze collectie van microben een specifieke compositie. Het vormt een eigen ecosysteem dat onze weestand goed doet werken.’
Tijdens de studie werden maar liefst 2.368 verschillende phylotypes gevonden. Toch waren er slecht 8 die bij 70 procent van de ‘proefkonijnen’ aanwezig waren. ‘De menselijke navel heeft iets weg van een regenwoud. In elk woud tref je andere soorten flora aan, maar van een paar dominante bomen kan je zeker zijn’, besluit Dunn.

Lees ook:In je navel huizen heel wat bacteriën!
Lees ook:Vrouwenhanden zitten vol bacteriën
Lees ook:Mannen van middelbare leeftijd zijn typische navelpluisdragers
Lees ook:Hoe je een blaasontsteking kunt voorkomen
Lees ook:Body Worlds & The Story of the Heart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>