EK zonder Oranje bespaart miljoenen euro’s aan ziektegeld

De ‘day after’ van een EK- of WK-optreden van Oranje kost de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s. Drinkgelag en feestgedruis gevolgd door ziekmeldingen zorgen op de dag na een wedstrijd voor een fikse schadepost van 3,75 miljoen euro. Een gewonnen wedstrijd van het Nederlands elftal leidt de volgende dag tot wel 27% meer ziekmeldingen. Dit blijkt uit een analyse van Acture, de grootste private uitvoeder van de Ziektewet en WGA-specialist die heeft gekeken naar de ziektemeldingen tijdens het EK van 2012 en het WK 2014 ten opzichte van het huidige EK zonder Oranje.

 


Verloren. Dan maar aan het werk!
Het WK van 2014 heeft Nederland zo’n zes miljoen euro gekost aan ziektegelden. Zeker de wedstrijden op een doordeweekse dag zijn kostbaar en zorgt ervoor dat veel supporters van Oranje met veel moeite naar het werk gaan en zich massaal ziekmelden. Met de wedstrijd Australië-Nederland (uitslag 2-3) als triest hoogtepunt met 27% meer ziekmeldingen dan op normale dagen. De achtste finale Nederland-Mexico was goed voor 14% meer ziekmeldingen. De verloren halve finale tegen Argentinië was misschien sneu voor Oranje, maar met een laag aantal extra ziekmeldingen een zegen voor de Nederlandse samenleving. Het EK 2012 was wat dit betreft ‘gunstig’. Iedere poulewedstrijd werd verloren en werkend Nederland wist zich te vermannen.

Kosten
Maudie Derks, algemeen directeur van Acture: “Ik ben zelf als oud-commissaris van NEC natuurlijk een groot voetballiefhebber, maar ik ben geschrokken van deze cijfers. Ik weet dat Brazilië bij een WK gewoon een maand stilligt en dat alles moet wijken. Wij ‘pakken’ een dagje. Maar ook dat is niet kies! Plan een dag na een wedstrijd een dag vrij. Want ervanuit gaande dat de gemiddelde ziektedag 250 euro kost en dat er op een dag na een Oranje winst geen 60.0000 maar 75000 ziekmeldingen zijn, dan kost dat per wedstrijd dus Euro3.750.000. Misschien moeten werkgevers hun werknemers die echt ‘die-hard’ Oranje fan zijn, dringend adviseren een dag vrij te nemen. Dan kan de supporter op eigen kosten zeg maar de kater verwerken.”

 

Bron: Acture

Lees ook:The Day After: meer ziekmeldingen na uitschakeling Oranje
Lees ook:Sigaretten 40 tot 50 cent duurder
Lees ook:Een hondenleven van een mille of tien
Lees ook:Speciaal Oranje T-shirt: Loesje kon het niet laten
Lees ook:Carnaval bezorgt economie kater van 1,8 miljoen ziektedagen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>