Laatste weken tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek in EYE

De laatste weken van de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek – De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916) zijn aangebroken. Nog tot en met 12 april laat EYE de beginjaren van de cinema herleven. In deze buitengewoon avontuurlijke tijd kwam de film tot ontwikkeling en werd er volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van het nieuwe medium. In de tentoonstelling is op grote schermen een flink aantal films uit de Desmet-collectie te zien. De sensatie van de makers en het publiek dat ruim honderd jaar geleden massaal toestroomde, komt opnieuw tot leven.

Jean Desmets droomfabriek. De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916), nog t/m 12 april in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

 

De unieke collectie van filmondernemer Jean Desmet (1875-1956), in het beheer van EYE, staat bijgeschreven in de UNESCO’s Memory of the World Register. In de jaren waarin Desmet actief was, waren de film en de filmindustrie volop in ontwikkeling. Op allerlei terreinen experimenteerden pioniers met het wonderlijke nieuwe medium dat beelden tot leven bracht. De cinema van de jaren tien bleek een ware creatieve broedplaats, een tijd van nieuwe technologieën, artistieke vindingrijkheid en creatief ondernemerschap – vergelijkbaar met de huidige tijd waarin de ontwikkelingen rond digitale beeldcultuur elkaar razendsnel opvolgen.

De tentoonstelling wordt omlijst met een filmprogramma. Op zaterdag 28 maart vindt het Cinema Concert When the Earth Trembled (Barry O’Neil , VS 1913) plaats, de wereldpremière van de nieuwe restauratie. Op 5 april, eerste Paasdag, is de familiespecial Circusfilms: Professor Vanessa’s wondervoorstelling, een programma met circus- en variétéfilms, live muziek en acrobaten. Op tweede Paasdag programmeert EYE het Cinema Concert La vie et la passion de Notre Seigneur Jésus Christ (1906).

Iedere zondag én op tweede Paasdag kunnen bezoekers van de tentoonstelling deelnemen aan een rondleiding, aanvang 13.30.

Verwacht: van 25 april tot en met 30 augustus presenteert EYE een tentoonstelling over een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment: William Kentridge, getiteld If We Ever Get to Heaven.

Lees ook:65 and still going strong: Terminator 5 voor Schwarzenegger
Lees ook:TIPS: Wat gaat u doen op tweede paasdag?
Lees ook:Tentoonstelling over de kunst van het ouder worden
Lees ook:Nederlands fotomuseum kleurt WIT!
Lees ook:Met Pasen ontbijten in de Keukenhof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>