Episch liefdesverhaal na 70 jaar opnieuw in de bioscoop


EYE brengt de digitaal gerestaureerde klassieker Les enfants du paradis na 70 jaar opnieuw in de Nederlandse bioscopen. Dit even flamboyante als tragische liefdesverhaal, gesitueerd in de Parijse theaterwereld rond 1830, vertelt over de liefde tussen de beeldschone courtisane Claire (Arletty) en vier mannen. Arletty (‘de Franse Marlene Dietrich’) overdonderde het premièrepubliek als lid van de theatertroep. Marcel Carné maakte een levendig portret van een kleurrijk milieu: acteurs, kruimeldieven, moordenaars, prostituees en louche impresario’s bevolken het doek. 
Les enfants du paradis, vanaf 17 december in de landelijke bioscopen en in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/lesenfantsduparadis 

 

Saillant detail: Marcel Carnés meesterwerk over het levendige theatermilieu in het negentiende-eeuwse Parijs werd opgenomen tijdens de nazi-bezetting; veel acteurs werden vanwege hun activiteiten in het verzet door de Gestapo gezocht, hoofdrolspeler Barrault verborg verzetsleden op de set. Door deze ontstaansgeschiedenis is de film zowel allegorie voor het verzet als een poëtisch-realistische ode aan het theater. Dichter Jacques Prévert schreef het scenario.

Voor het flamboyante Les enfants du paradis had Carné zijn naam gevestigd met twee andere (noir) klassiekers: Le quai des brumes (1938) en Le jour se lève (1939), beide met Jean Gabin in de hoofdrol. Les enfants du paradis geldt als een van de grote Franse klassiekers; hij is onlangs digitaal gerestaureerd door Pathé op hoogwaardige 4K-resolutie, waardoor alle verfijnde details van belichting, mise-en-scène en camerawerk tot hun recht komen.

Ruim 600 Franse filmcritici en -professionals riepen in 1995 Les enfants du paradis uit tot beste Franse film ooit gemaakt. Nouvelle vague-regisseur François Truffaut zei zelfs ooit dat het hem al zijn films waard zou zijn om deze film gemaakt te hebben. In de VS werd de film onthaald als het Franse antwoord op Gone with the Wind.

Les enfants du paradis is een van de gerestaureerde klassiekers die EYE dit jaar landelijk uitbrengt, samen met Tokyo Story, Invasion of the Body Snatchers en Hiroshima mon amour.

 

Lees ook:EYE brengt digitale restauratie uit van Hiroshima mon amour
Lees ook:De Nationale Filmdagen: Nederland viert film!
Lees ook:De hel van ’63 opnieuw in bioscoop te zien
Lees ook:Twee miljoen bioscoopbezoekers voor Bondfilm Skyfall (…in Nederland!)
Lees ook:Filmnieuws: Youp van ‘t Hek ‘speelt’ Obelix in nieuwe Asterix-film

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>