Muziekfestivals in trek bij 55-plussers

Een kwart van de jongeren tot 35 jaar vindt de zomer pas compleet wanneer hij of zij minimaal één festival bezocht heeft. Maar tussen de festivalbezoekers vind je niet alleen maar jongeren: 17% van de 55-plussers zegt dit jaar één of zelfs meerdere muziekfestivals te bezoeken. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction naar festivalbezoek onder ruim 1.000 Nederlanders.

Maar liefst 29% van de Nederlanders geeft aan dit jaar naar minimaal één muziekfestival te gaan. 13% van de festivalbezoekers tot 35 jaar heeft zelfs weleens een vakantie overgeslagen om een festival te bezoeken. Maar festivals trekken bezoekers van alle leeftijden: hoewel jongeren per seizoen vaker gaan, gaat ruim een kwart van de 45 t/m 54-jarigen (27%) en bijna twee op de vijf 55-plussers (17%) dit jaar naar een muziekfestival.

 

Verschillende festivalwensen
Wel zijn er enkele opvallende verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Festivalgangers in de leeftijd van 15 t/m 34 jaar gaan in verhouding vaker naar grote, meerdaagse festivals met bekende artiesten in de line-up. Dit geldt met name voor festivalbezoekers tot 25 jaar: bijna de helft van deze groep (47%) zegt liever niet naar kleine, onbekendere festivals te gaan. Festivalbezoekende Nederlanders vanaf 35 jaar gaan juist vaker naar kleinschalige, eendaagse festivals, en ze willen liever naar een festival met (nog) onbekende artiesten.

Veiligheid
Jongeren die naar festivals gaan selecteren vaak op muziekstijl en programmering. Daarnaast vinden zij het belangrijk wie er meegaat. Senior research consultant Jeroen Senster: “We zien dat festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole hier al slim op inspelen door groepstickets aan te bieden.” De groep 55-plussers kiest festivals uit op basis van de verwachte sfeer, belevenis en locatie. Zij houden zich ook relatief vaker bezig met de beveiliging en veiligheid van festivals.Toch speelt het thema veiligheid voor de meeste bezoekers amper een rol bij de keuze om naar een festival te gaan. Meer dan driekwart geeft aan dat de verhoogde terreurdreiging geen reden is om een drukbezocht festival te mijden.

56% van de bezoekers let niet op sponsoring
Bij de keuze voor een festival spelen de line-up, sfeer en ticketprijs de belangrijkste rol. Andere aspecten, zoals de geluidskwaliteit, het winkelaanbod of de keuze aan eten en drinken, zijn nauwelijks van invloed op de keuze. Dit lijken meer leuke extraatjes te zijn dan doorslaggevende aspecten. Meer dan helft van de festivalbezoekers ondervraagden (56%) weet niet welke bedrijven de door hen bezochte festivals sponsoren. Jonge festivalbezoekers zijn vaker bekend met de sponsoren van festivals dan oudere festivalbezoekers. Ook geeft de helft (55%) aan dat het wat hem of haar betreft niet uitmaakt welk merk bier er wordt geschonken.

Over het onderzoek
Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 actieve leden. 1.082 respondenten in de leeftijd van 18 t/m 70 jaar hebben de vragenlijst ingevuld. Het onderzoek is representatief op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en leefstijlen (Mentality). Het veldwerk van het onderzoek heeft gelopen van 25 mei t/m 2 juni 2016.

Lees ook:60-plussers zijn meer prijsbewust!
Lees ook:Plastische chirurgie onder de 25 jaar moet verboden worden
Lees ook:Eén op de drie mannen verschoont ondergoed niet dagelijks
Lees ook:European Sand Sculpture Festival in Noordwijk
Lees ook:59% 55-plussers piekert over de toekomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>