Nu open aan de Herengracht in Amsterdam: Het Klederdrachtmuseum

Een 17e eeuws rijksmonument aan de Herengracht in Amsterdam biedt vanaf juni 2016 onderdak aan het Klederdrachtmuseum. Het museum neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van kraplap, baav, beuk, rijglijf, oorijzer, kap en hul uit onder meer Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland. Hiermee komt het museum tegemoet aan de vraag van buitenlandse én binnenlandse toeristen, die een verzameling van Nederlandse klederdrachten in Amsterdam misten. De financiering werd mogelijk gemaakt via Qredits en crowdfunding.

Het museum zoomt per kamer in op een regio. Hiervoor is iedere kamer geschilderd in de voor die regio kenmerkende kleuren en motieven. Dit voegt aan de collectie een extra dimensie toe: de streekdrachten verbinden zich zo met hun lokale context. Ook krijgt de bezoeker een goede indruk van de toegepaste handnijverheid per streek.

Moderne opstelling

In tegenstelling tot een meer traditionele museumopstelling, waarbij getoonde objecten van een afstandje of achter glas zijn te bezichtigen, kiest het Klederdrachtmuseum voor een moderne opstelling. Poppen staan los in de ruimte en zijn van alle kanten te bewonderen. Zo komt het bijzondere karakter van de streekkostuums goed tot zijn recht.

Zondagse en rouwkleding

Hoeveel uur haakwerk zit er in het Spakenburgse mutsje? In welke dracht is het Hollandse kaasmeisje gehuld? Waarom mag je zondagse kleding niet wassen? Hoe zie je of iemand in de zware of halve rouw is? En getrouwd is of ongetrouwd? En hoe zie je het verschil tussen een jongen en een meisje tot 6 jaar oud? Allemaal vragen waarop gasten van het Klederdrachtmuseum antwoord krijgen.

Fotostudio in opbouw

Naast de zeven kamers waarin het museum kleding en volkskunst per regio toont, is een fotostudio voor kostuumfotografie in opbouw. Bezoekers die een aandenken willen aan hun dagje uit, kunnen zich in deze studio laten fotograferen in traditioneel Volendams kostuum. De fotostudio zal naar verwachting half augustus in gebruik worden genomen. Wanneer de studio opengaat, wordt vermeld op de website.

Museumwinkel open

Tijdens openingstijden van het museum is de museumwinkel ook open voor gasten. Voor wie op zoek is naar een origineel cadeau is de winkel een aanrader. Naast traditionele stoffen, schrijfwaren en boeken over klederdracht vind je ook handgemaakte producten van folklorestoffen in de winkel.

Mode en cultuur

Van klein tot groot, van toerist van eigen bodem tot buitenlandse toerist, van fashionista tot geschiedenisliefhebber, iedereen met een interesse in de Nederlandse mode- en cultuurgeschiedenis kan vanaf nu zijn hart ophalen aan de bijzondere collectie van het Klederdrachtmuseum. Zodat de ambachten en verhalen die achter de verschillende streekkostuums schuilgaan, niet vergeten zullen worden.

 

Bron: Het Klederdrachtmuseum

Lees ook:Landgeitenkeuring in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Lekker bij de Wehkamp shoppen…in de PC Hooftstraat
Lees ook:Meerijden in militaire voertuigen tijdens het museumweekend
Lees ook:Vrouwen één dag gratis naar het museum
Lees ook:Nederland Golft! In het Haags Historisch Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>