Aantal 50-plussers zonder baan blijft stijgen

Het aantal 50-plussers zonder baan blijft stijgen, hoewel de totale werkloosheid flink is afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer 50-plus van het UWV. Nog steeds raken er meer 50-plussers in de WW dan er weer uitgaan, meldt het AD. Ruim 121.000 oudere werknemers stroomden tussen januari en november in, 3000 meer dan het aantal uitstromers. In dezelfde tijd daalde het totale aantal werklozen juist fors, van 678.000 naar 627.000 mensen. Het UWV ziet wel degelijk licht aan het eind van de tunnel. Vorig jaar steeg het aantal WW’ers met tientallen procenten, dit jaar is dat slechts 14 procent.
Bovendien groeit het aantal baanloze senioren dat terug aan het werk gaat. Bijna 46 procent van de ouderen kon dit jaar zijn uitkering vanwege een nieuwe job vaarwel zeggen, 2,2 procent meer dan vorig jaar.

De cijfers over oudere werknemers zijn afkomstig van de Barometer 50-plus. Met deze pas begonnen graadmeter wil het UWV aandacht vragen voor de positie van oudere werknemers. Zeker laagopgeleide 50-plussers die lang werkloos zijn, hebben het moeilijk.

Opvallend is dat steeds meer ouderen via een uitzendbureau aan de slag raken. Het betreft een kwart van de werklozen. Die trend is eveneens niet exclusief voor ouderen, meent arbeidseconoom Dekker. ,,Werkgevers werken nu eenmaal steeds liever met flexibele contracten.” Dekker heeft er een dubbel gevoel bij. ,,Na een opdracht kunnen mensen weer makkelijk zonder baan raken. De truc is te zorgen dat mensen die via het uitzendbureau binnenkomen, ook lang kunnen blijven. Daar moeten we nog een list op verzinnen.”

Lees ook:Slecht vooruitzicht voor werkloze 55-plusser
Lees ook:Uitzendbranche belangrijke rol bij aan werk helpen 50-plussers
Lees ook:Weinig rooskleurige berichten van de arbeidsmarkt voor 55-plusser
Lees ook:Oudere werknemer mag plaats maken voor de jeugd
Lees ook:Werkcoaches moeten ouderen aan de arbeid krijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>