Hoe je als 55-plusser aan een leuke baan komt

Hoewel het kabinet de afgelopen twee jaar 67 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om werkloze 55-plussers weer aan een baan te helpen, zitten er op dit moment 129.000 mensen van 55 jaar en ouder werkloos thuis*. MKB uitzendbureau WerkTalent is van mening dat niet alleen de regering maar ook uitzendbureaus een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van werkloosheid onder ouderen. Daarom presenteert WerkTalent tien gouden jobtips: de handigheidjes om op latere leeftijd aan een baan te komen.

 

1. Hoe langer je zonder werk blijft, hoe moeilijker het wordt om weer in het arbeidsproces te komen. Blijf dus niet thuis zitten, maar ga eropuit en vertel de mensen om je heen dat je uitkijkt naar een nieuwe baan. Schaam je absoluut niet voor je arbeidsstatus;

2. Blijf investeren in je eigen ontwikkeling. Op internet zijn er bijvoorbeeld tal van gratis tutorials en cursussen te volgen. Zodra je straks bij een potentiële werkgever aan tafel zit kun je laten zien dat je wel degelijk in staat bent om (opnieuw) in jezelf te investeren. En je dus niet graag stilzit;

3. Zoek een uitzendbureau dat verder kijkt dan jouw cv. Wilskracht en bereidheid zijn namelijk de twee bepalende succesfactoren om aan een passende baan te komen;

4. De passie en interesse die iemand tijdens een sollicitatiegesprek toont is heel belangrijk. Doe voordat je op sollicitatiegesprek mag komen daarom onderzoek naar de betreffende branche waarin je mogelijk komt te werken. Welke ontwikkelingen vinden er plaats? Wat zijn de jaarcijfers? Wat valt je op? Wie binnen de branche ken je al?;

5. Beperk je in een zoektocht naar een baan niet tot de sector waarbinnen je langere tijd gewerkt hebt, kijk ook verder. Dat je 55-plus bent betekent namelijk niet dat je geen nieuwe talenten bij jezelf kunt ontdekken. Op internet zijn tal van carrière- en persoonlijkheidstesten die je eventueel kunnen helpen bij het opdoen van nieuwe inzichten over jezelf;

6. Ben je ouder dan 55 jaar en zit je in de WW? Dan heb je o.a. recht op bijscholingsvouchers (max. €750,-), sollicitatietrainingen en presentatietrainingen. Vraag ernaar bij de uitkeringsinstantie en ontplooi jezelf zo veel mogelijk;

7. Uitzendbureaus weten welke banen er voor welke personen beschikbaar zijn. Als het ware zijn zij de ogen en oren van de werkmaatschappij. Zorg er daarom voor dat het contact met uitzendbureaus prettig verloopt en dat zij geloven in het feit dat ze voor jou een passende baan vinden.

8. Solliciteren via social media is niet alleen aan de jeugd besteed. Iedereen kan op LinkedIn en Facebook terecht voor de zoektocht naar een baan. Kijk op de verschillende platformen welke bedrijven er actief zijn en wie van hen vacatures aanbiedt;

9. Heeft het bedrijf waar je graag wilt solliciteren momenteel geen vacatures beschikbaar, stel dan een open sollicitatiebrief op. Achterhaal via internet (of via-via) de naam van de persoon aan wie je jouw brief het best kunt richten en volg je brief telefonisch op.

10. Zorg ervoor dat je cv er tip-top uitziet. Denk aan juiste uitlijning, geen schrijffouten en een sprekende profielfoto. Daarbij is een persoonlijke twist aan je cv dé tip om extra op te vallen!

* Dit is 7,8% van de beroepsbevolking van 55 jaar en ouder.

Lees ook:Werkcoaches moeten ouderen aan de arbeid krijgen
Lees ook:Handige tips voor de solliciterende 50-plusser
Lees ook:Plus zoekt mensen die (bijna) met pensioen gaan
Lees ook:“Discriminatie bij sollicitatie” vindt 55-plusser
Lees ook:Wat voor 45-plussers geldt, geldt ook voor 50-plussers…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>