Waarom muggen niet iedereen steken

Dat een mug, net als andere stekende insecten, een doelwit kiest via de geur, wisten we al. Maar waarom landt die mug altijd op dezelfde persoon? Ga eens een andere slaapkamer binnen en zoek daar je prooi en vers bloed!

Muggen komen af op uitgeademd kooldioxide en bepaalde geurstoffen. De afscheiding van deze geurstoffen is per mens verschillend, hierdoor hebben sommige mensen veel meer last van muggen dan anderen. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Met warmtewaarneming bepaalt de mug waar ze gaat steken. Nu onthult de Sunday Times hoe die ongenode gast dat doet… Een vaak gestoken mens zweet gewoon meer of heeft in dat zweet een hogere concentratie aan chemische stoffen.Volgens een moleculair bioloog aan de Amerikaanse universiteit van Yale, is een groot deel van het reuksysteem van muggen namelijk speciaal ontworpen om menselijke doelwitten te ruiken.

Van de 72 geurontvangers (!) waarmee zo’n beest is uitgerust, zijn er 27 bedoeld om de chemicaliën op te sporen die in ons zweet zitten. Met deze analyse hoopt men de basis te kunnen leggen voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om de muggen weg te houden of te vangen.

Tot die tijd moeten we het doen met de elektrische vliegenmepper of een mooie spuitbus!

Lees ook:Warmte, zweet en urinezuur trekt muggen aan
Lees ook:Muggen steken kop op!
Lees ook:Waarom muggen jou moeten hebben
Lees ook:Waarom jij wordt gebeten door muggen
Lees ook:Muggen zijn minder talrijk dan vorig jaar…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom muggen niet iedereen steken

  1. Erik

    Tegenwoordig verschijnen er steeds meer anti-muggen middelen met kattenkruid etherische olie op de markt. De belangrijkste stof hierin is nepetalactone, deze schakelt de CO2 detectie van muggen uit. De mug wordt in eerste instantie aangetrokken door de CO2 (koolzuurgas) in de uitademingslucht van mens en dier. Een handig middel is muggen weg geurgel. Dit potje zet je gewoon open neer om de muggen weg te houden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>