Kwart Nederlandse bijna-pensionado’s krijgt geen afscheid van werkgever, helft wil absoluut geen afscheidsspeech

Werknemers die op het punt staan om met pensioen te gaan, krijgen niet altijd een groots afscheid van de werkgever. Sterker nog, maar 3 procent van de bijna-pensionado’s staat een feest met alles erop en eraan te wachten. Bij een kwart wordt helemaal niets georganiseerd, 15 procent krijgt een etentje of bijeenkomst met directe collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van blooming trainingsbureau onder 700 Nederlanders in de leeftijd van 60 tot 70 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope.

 
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste respondenten helemaal niet zitten te wachten op een afscheidsreceptie- of feest: 37 procent vindt het een plichtpleging en 18 procent vindt het zonde van het geld. Willy Dekker van blooming: ‘Ruim de helft van de Nederlanders kijkt niet uit naar hun afscheidsfeest als ze bijna met pensioen gaan. Dat kan een reden zijn voor werkgevers om voorzichtig te zijn met het organiseren van een groots afscheid. Toch is het werkgevers aan te raden stil te staan bij dit moment, omdat het belangrijk is dat werknemers deze periode op een prettige manier afsluiten. Er wordt tenslotte niet alleen afscheid genomen van de baan, maar ook van het hele ‘werk-tijdperk.’ Traditioneel krijgt een werknemer bij een afscheid vaak een speech. Maar ook hiervan worden de meeste bijna-pensionado’s niet gelukkig. De helft geeft aan geen speech te willen. Als het dan toch moet, wil 1 op de 5 deze ontvangen van een goede collega of een directe leidinggevende. 10 procent kiest voor een afscheidsspeech van de directeur.

Werkgevers zijn verplicht om voor werknemers die bijna met pensioen gaan een budget te reserveren voor het afscheid. Maar van deze verplichting is het merendeel (76 procent) van de respondenten niet op de hoogte. Dekker: ‘Veel werknemers hebben geen idee dat hun werkgever verplicht is om iets te regelen voor hun afscheid. Wanneer de werkgever zelf niets organiseert, maar de werknemer wél iets wil ondernemen met collega’s, is het raadzaam om hier in te duiken.’ In de meeste gevallen hebben werknemers inspraak in hun afscheid als ze met pensioen gaan (62 procent), bij 23 procent gebeurt dit alleen als ze echt problemen hebben met de invulling. 16 procent is totaal afhankelijk van wat een werkgever in petto heeft.

Favoriete afscheidscadeaus van werknemers die met pensioen gaan
1.       Geld
2.       Een uitje met partner
3.       Iets tastbaars

Blooming trainingsbureau komt voort uit de Volkshogeschool Bergen en heeft o.a. ruime ervaring met Pensioen in Zicht trainingen en onderscheidt zich door persoonlijke aandacht en een ruime variatie in programma’s.
Stoppen met werken is een grote verandering. Met een goede voorbereiding gaan pensioengerechtigden deze verandering bewust aan. blooming biedt inzicht in nieuwe mogelijkheden en dat leidt vaak tot andere ambities. Elke training biedt een breed scala aan onderwerpen: invulling van tijd, relaties en vriendschap, sociale activiteiten, gezondheid en communicatie. Daarnaast praat de notaris deelnemers bij over financiële planning, erf- en familierecht en de AWBZ.

Kijk voor meer informatie op www.blooming-nl.com.

Lees ook:Nederlandse werknemer minder dan rest Europa bereid loon in te leveren voor beter pensioen
Lees ook:Is uw pensioen op komst?
Lees ook:Nederlanders realistisch over hun pensioen
Lees ook:Weinig rooskleurige berichten van de arbeidsmarkt voor 55-plusser
Lees ook:‘Kort het salaris van dikkerds en rokers’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>