Speciale schrijfles op linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum

1135-d3ad5a24c0e62ad01676b24cf586d1d6Op zaterdag 13 augustus is het internationale linkshandigendag en worden er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen speciale schrijflessen gegeven. In het Schooltje Kollum in het buitenmuseum bevinden zich twee klaslokalen, een daarvan toont een schoolsituatie van omstreeks 1930. Naar schatting is acht tot dertien procent van alle mensen is linkshandig. Dat zijn in elke klas gemiddeld zo’n drie kinderen. Tot de zestiger jaren, de tijd van de kroontjespen en van het schooltje Kollum, werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Soms met harde hand en vrijwel altijd met een belabberd handschrift als resultaat. Tegenwoordig weten we beter: ook linkshandigen kunnen vlot en netjes leren schrijven. Dat vereist echter wel een aangepaste techniek, speciale leermethoden én specifieke instructies. Op deze linkshandigendag worden er daarom speciale schrijflessen gegeven voor linkshandigen.

De schoonschrijflessen vinden plaats om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tijdens deze lessen leer je hoe je met links ‘schoon’ schrijft zonder vlekkende inkt, spetters of beschadigd papier. Gedurende de dag kunnen bezoekers in de schoolbanken aanschuiven, maar vol is vol. Alleen door je van tevoren hier aan te melden, ben je verzekerd van een plekje én ontvang je gratis entree tot het museum op zaterdag 13 augustus.

Internationale linkshandigendag
Deze dag is in 1976 in het leven geroepen door de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging van linkshandigen. De ongemakken waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben waren de aanleiding. Initiatiefnemer van de dag in Nederland is Sander Reijn. Samen met zijn vrouw Sandrine Mellema runt hij de enige Linkshandigen Winkel op internet van Nederland. Tijdens het zoeken naar artikelen voor linkshandig gebruik stuitte hij op vele mythen en eigenaardigheden, waaronder het bestaan van een dag voor linkshandigen. Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’  van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever zijn en intelligenter. Onlangs verscheen het bericht dat er in de winter meer linkshandige mannen dan vrouwen worden geboren.

Voor meer informatie en wetenswaardigheden over linkshandigheid
Sander Reijn, telefoonnummer: 06-22404719
www.linkshandigendag.nl 

Lees ook:Linkshandigen zijn ‘zeer tevreden’ over hun seksleven
Lees ook:Linkshandig niet langer onhandig
Lees ook:Families met veel linkshandigen gezocht
Lees ook:VriendenLoterij zoekt Schrijfpieten voor Actie Pepernoot
Lees ook:Zoektocht op Het Loo naar de ‘Paleisgeheimen’ tijdens Museumweekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>