WOONWAGENFESTIVAL komende week in het teken van de muziek

Schermafbeelding 2016-07-29 om 20.52.30Woonwagenbewoners uit heel Nederland organiseren in Zeewolde een festival waar vooral ook niet-woonwagenbewoners van harte welkom zijn. Bij de tweede versie van dit jaarlijkse festival, dat gehouden wordt van 1 tot en met 4 augustus, ligt het accent op de muziek van de reiziger, aan het vele talent onder de woonwagenbewoners. Op de eerste avond, 1 augustus, treedt rond 20.00 uur een bekende Sinti-band op. De daaropvolgende avonden: dinsdagavond 2 augustus, woensdagavond 3 augustus en donderdagavond 4 augustus treden vanaf 17.00 uur veel zangers en muzikanten op uit de kring van de woonwagenbewoners. Zij tonen daarmee hoe zang, hoe muziek vast onderdeel is van de cultuur van de Sinti, de Roma en de ‘Nederlandse’ woonwagenbewoners. Zo kan de ‘burger’ zien dat de woonwagenbewoner een eigen leefstijl, een eigen cultuur heeft.

Met het festival willen de woonwagenbewoners ook de relatie met de burgers en de overheid verbeteren. Immers, onbekend maakt onbemind. Ook overdag zijn bezoekers van harte welkom, op maandag 1 augustus, de dag waarop de reizigers aankomen op het terrein tot en met de laatste dag van het festival, donderdag 4 augustus.

De woonwagencultuur is in 2014 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, een erkenning waar woonwagenbewoners heel trots op zijn. Maar veel burgers weten weinig van het leven op een woonwagenkamp en hebben aarzeling om daar zo maar eens te gaan kijken. Tijdens het festival kunnen ze zien hoe een kampje er uit zag in de tijd dat woonwagenbewoners nog echt reisden, waarom ze gingen rondreizen en wat hun beroepen waren. Voor kinderen zijn er speelmogelijkheden en optredens. Zo is er, behalve de muziekoptredens, van alles te zien en te beleven. De toegang tot het festivalterrein is alle dagen, ook de avonden, gratis.

Het festival wordt gehouden op het groepskampeerterrein van Staatsbosbeheer . Er is ruim voldoende parkeergelegenheid en via routepijlen is de weg naar het festival makkelijk te vinden.

Het woonwagenfestival 2016 wordt georganiseerd door de Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

Bron: Vereniging Behoud Woonwagencultuur

Lees ook:Negen avonden topentertainment op de Veluwe
Lees ook:Vondelpark Festival – 150 jaar Vondelpark
Lees ook:Oerol Festival 2010
Lees ook:Love, peace and happiness: Woodstock aan de Maas
Lees ook:Holland Festival: 1 – 23 juni 2010 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>