Forse verhoging energieprijzen in 2009

Enge berichten over de energieprijzen in 2009. Om toch goed voorbereid te zijn en actie te kunnen ondernemen, wellicht verstandig je er nogmaals in te verdiepen. Ga er eens rustig voor zitten en neem pas dan een besluit!

De consument gaat per 1 januari fors meer betalen voor energie. Deze week hebben Essent en Eneco hun prijsstijging bekend gemaakt. Eerder deed Nuon dat al. “Wie niets doet en zijn contract stilzwijgend laat verlengen, heeft een grote kans dat hij duurder uit is in 2009. Vergelijken is een must”, zegt Hans de Kok van de onafhankelijke website www.PrizeWize.nl.
Essent meldde een prijsverhoging van bijna 9% voor gas en stroom, Eneco een stijging van 15% voor gas en 20% voor stroom. De prijzen van Nuon zijn met 11% voor gas en 22% voor stroom gestegen. Daarmee zijn de drie grootste leveranciers, bij een gemiddeld verbruik, € 103 tot € 191 per jaar duurder. Nuon is van deze drie het duurst, maar Eneco kent de grootste stijging (+ € 191).

Kiezen voor vast of variabel?
Het dalen van de olieprijs werkt verschillend door op de variabele en vaste prijzen. De vaste prijzen zijn nu bij sommige energieleveranciers lager dan de variabele prijs. Bij Nuon bijvoorbeeld liggen alle vaste prijzen voor stroom en gas per januari onder die van de variabele.
De Kok: “Maar let op met de vaste prijzen. Alhoewel ze nu in sommige gevallen lager liggen, is de verwachting dat de gasprijs in juli 2009 opnieuw gaat dalen. Bij vaste prijzen wordt deze verlaging dan niet meegenomen. Voor stroom is het echter de vraag of de prijsverlaging al in 2009 zal inzetten.”
De meeste leveranciers zullen met hun vaste en variabele prijzen de trend volgen, zo verwacht De Kok. Wel valt volgens hem op dat een aantal kleinere leveranciers, waaronder Anode en Atoomstroom, juist de variabele stroomtarieven per 1 januari verlaagt. Wat verder opvalt is dat er bij de inmiddels gepubliceerde prijzen al maximaal 32% verschil is.
Vergelijken
Dit kan op verschillende websites, bijvoorbeeld op www.PrizeWize.nl en www.EnergiePlaza.nl. Dit zijn de enige twee onafhankelijke websites waar de consument op basis van verschillende criteria ruim 300 energieproducten kan vergelijken. Daarmee heeft de consument de zekerheid dat hij een goede keuze maakt.
Voor een overzicht van de prijsfluctuaties van de afgelopen maanden kijk op: www.prizewize.nl/nieuws/energie/variabele-energieprijzen-stijgen-in-2009

Lees ook:Nuon koploper met forse verlaging energieprijzen in juli
Lees ook:Eerste onafhankelijke energievergelijker: EnergiePlaza.nl
Lees ook:Overstappen loont door nieuwe Telecomwet
Lees ook:KPN: bellen naar vaste lijn en mobiel wordt even duur
Lees ook:Koffer meenemen soms duurder dan vliegticket zelf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>