“week van de teek” wijst op gevaren teken

Een op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek dat de Wageningen Universiteit dinsdag heeft gepresenteerd in het kader van de Week van de Teek. Gek hè, ik vetrouw niemand meer zo rond 1 april, “week van de teek”….. hmmm! Maar ja, als het wél zo is, toch maar lezen dan! Zeker als beweerd wordt dat mensen tussen de 50 en 59 jaar het vaakst slachtoffer worden. In de tweede helft van vorig jaar was ruim 19 procent van de beestjes besmet. In 2007 was de besmettingsgraad tien procent, in 2006 was dat 24 procent.

De meeste tekenbeten vinden volgens de universiteit plaats in het weekeinde. Met name zondag is een ‘populaire’ dag, omdat dan relatief veel mensen in de natuur of in de tuin zijn.

Eind maart worden de teken wakker en actief en we lopen de meeste kans op een beet tussen mei en juli, met een piek in juni.

De beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken.
Met een antibioticumkuur is de ziekte vaak goed te behandelen. De ziekte van Lyme is niet besmettelijk.

De week van de teek is vooral bedoeld ter voorlichting en preventie. Dus goed om te weten zeker nu de temperatuur weer stijgt  en daarmee ook de kans om door een teek gebeten te worden groter is.

Week van de teek: 30 maart tot en met 5 april 2009


Lees ook:Veel besmette teken in Nederland!
Lees ook:Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend
Lees ook:Hoe gevaarlijk is een tekenbeet
Lees ook:RIVM verwacht veel tekenbeten deze zomer
Lees ook:Ideaal “tekenweer”!!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>