Pensionado’s gaan vaker op vakantie

Nederlandse pensionado’s gaan maar wat graag op vakantie. Voor 36 procent is het zelfs één van de belangrijkste bezigheden sinds ze van hun oude dag genieten. Een kwart van hen gaat vaker dan voorheen, toen ze nog werkten.

Dat blijkt uit onderzoek dat online pensioenuitvoerder BeFrank heeft laten uitvoeren onder ruim 600 Nederlanders van 65 jaar en ouder. Tachtig procent gaat minimaal één keer per jaar op vakantie. Gemiddeld pakken de mobiele pensionado’s 2,5 keer per jaar hun koffers in. In de meeste gevallen wordt de vakantie samen met een partner beleefd (64 procent). Andere keren is dat onder meer met vrienden (11 procent), de kinderen (10 procent) en kleinkinderen (6,9 procent).

Uitgavepatroon omlaag
Reizen en op vakantie gaan blijft voor veel Nederlanders een soort eerste levensbehoefte. Ze kunnen niet zonder, ook niet nadat ze gestopt zijn met werken. Van de pensionado’s noemt 36 procent dit één van hun belangrijkste bezigheden. Wel doet een flinke groep het iets rustiger aan voor wat betreft de uitgaven. Bijna 40 procent geeft op vakantie minder uit dan ze eerder nog deden. Iets dat vooral te maken heeft met de koopkracht van pensionado’s. “Het is belangrijk dat mensen die nu nog werken daar goed over nadenken”, aldus Marianne de Boer, directeur van BeFrank. “Wie straks na zijn pensioen ook nog op vakantie wil blijven gaan, zal daarvoor nu al iets opzij moeten zetten.” Om altijd en overal te zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, lanceerde BeFrank al in 2012 de eerste complete pensioen-app van ons land.

Dicht bij huis
Veel Nederlandse pensionado’s blijven doorgaans iets dichter bij huis dan de jongere vakantiegangers. Bijna 40 procent viert vakantie in eigen land, 49 procent houdt het op een land in Europa en slechts 7 procent kiest voor een bestemming verder weg. Toen de pensionado’s nog werkten, kozen ze veel vaker voor een reis naar Azië, Amerika, Afrika of Australië. Ruim 35 procent vloog toen wel eens naar een bestemming buiten Europa. Een klein deel van de ondervraagden (12 procent) gaat telkens weer naar dezelfde bestemming. Voor 36 procent is dat niet avontuurlijk genoeg. Zij willen iedere keer een andere locatie om hun vakantie door te brengen.

Wandelen en culturele uitstapjes
Stilzitten is er voor de meeste pensionado’s op reis trouwens niet bij. Liever zijn ze een beetje actief. Met wandelen bijvoorbeeld, 67 procent van de ondervraagden doet dat wel eens op vakantie. Net als culturele uitstapjes (57 procent), uit eten (52 procent) en fietsen (37 procent). Rust vinden de pensionado’s tijdens het lezen. Meer dan de helft van hen duikt tijdens de vakantie wel eens in een luchtige roman, spannende thriller of intrigerende biografie.

WhatsAppen met thuis
Het onderhouden van contacten met het thuisfront doen de pensionado’s van nu een stuk intensiever dan hun eerdere generaties deden. Daarbij worden ze uiteraard een handje geholpen door de huidige technologie. De helft van hen stuurt WhatsApp-berichtjes met de smartphone, een derde houdt het op sms-berichten en een even zo groot percentage stuurt een e-mailtje. Zo’n 45 procent belt gedurende de reis minimaal één keer met kinderen, kleinkinderen of vrienden. Het traditionele ansichtkaartje is er nog wel, maar er wordt bijna geen gebruik meer van gemaakt. Slechts 12 procent van de pensionado’s doet er tijdens de vakantie eentje op de post.

Welke vakanties spreekt de pensionado aan?
Zonvakantie: 20,4 procent
Stedentrip: 15,2 procent
Actieve rondreis: 11,4 procent
Cruise: 10,4 procent
Cultuurreis: 9,4 procent
Verre reis: 8,5 procent

Favoriete accommodatie
Hotel: 32 procent
Appartement: 16 procent
Huis vakantiepark: 11 procent
Caravan:
9 procent

 

Bron: BeFrank

Lees ook:Op vakantie? Aaaaaaarghh… stress!
Lees ook:Nederlanders zijn spaarders …ook voor de vakantie!
Lees ook:Nederlanders geven minder geld uit aan vakantie
Lees ook:Senioren gaan niet zonder tablet op vakantie!
Lees ook:Nederlandse vakantiegangers ontspannen snel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>