Koffer meenemen soms duurder dan vliegticket zelf

Schermafbeelding 2016-08-10 om 13.37.27De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen tegenwoordig extra kosten voor het vervoeren van ruimbagage. De tarieven hiervan lopen echter sterk uiteen, vooral op Europese vluchten. De verschillen kunnen oplopen tot 51 euro per koffer. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl. Omdat deze bijkomende kosten in sommige gevallen variabel zijn, worden de vliegtickettarieven bovendien een stuk ondoorzichtiger.
Dure koffers bij prijsvechters
Airberlin en Lufthansa zijn de enige airlines waarbij je – in de klasse Economy Classic – gratis een koffer mee mag nemen. Ook TUIfly is goedkoop, met een tarief van Euro15 voor een koffer van 22 kilo. Bij lowcostairline Easyjet kan het meenemen van eenzelfde koffer 51 euro kosten, al is dit bedrag afhankelijk van de route. Ook bij prijsvechters Wizzair en Ryanair is ruimbagage relatief duur, met tarieven die kunnen oplopen tot respectievelijk 48 en 50 euro. Daarmee kan het inchecken van een koffer duurder uitvallen dan de vliegticket zelf.

Variabele kosten
Vijf van de twaalf onderzochte airlines rekenen een variabel tarief voor een koffer, wat vergelijken aanzienlijk bemoeilijkt. Bij Ryanair is dit nog relatief duidelijk; zij hanteren verschillende tarieven voor vluchten die korter, en langer duren dan drie uur.

Bij Easyjet, Transavia en Vueling is dit minder eenvoudig te vergelijken, en worden de extra kosten pas tijdens het boeken duidelijk. De grootste verschillen zijn er echter bij Wizzair, waar het seizoen en de route bepalen of het vervoeren van een koffer 15 euro of 48 euro kost, of ergens daar tussenin.

Koffer te zwaar? Bijbetalen!
Als een koffer bij het inchecken zwaarder blijkt dan het gereserveerde gewicht, dan moet je bij alle airlines bijbetalen. Bij de helft van de onderzochte airlines is dit een vast bedrag, variërend van 20 (Wizzair) tot 55 euro bij KLM.

Sommige airlines hanteren echter een variabel tarief. TUIfly is hierbij het meest schappelijk, met een tarief van Euro5,- per 5 kilo en een vast bedrag van 10 euro. Bij Easyjet ben je aanzienlijk duurder uit. Daar betaal je Euro14 per kilo overgewicht, maar dit is enkel per 3 kilo af te nemen. Voor vier kilo overgewicht rekent TUIfly dus 15 euro, maar bij Easyjet kost dit Euro84. Het bijboeken van een extra koffer is dan goedkoper.

Een overzicht met de regels en kosten van twaalf van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen binnen Europa is te vinden op blog.tix.nl/onderzoeken/koffers-ruimbagage/

 

Bron: Tix.nl

Lees ook:Goedkoper vliegen met Ryanair
Lees ook:Vliegen was nog nooit zo goedkoop!
Lees ook:Profiteer nu nog van de spaarloonregeling!
Lees ook:Gigantische sale bij Easyjet
Lees ook:Opruiming bij de KLM

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>