De schrik van vrijdag de dertiende

Paraskevidekatriafobie: een ziekelijke, irrationele angst voor vrijdag de dertiende (afkomstig van het Griekse paraskevi (vrijdag), deka (10) en tris (3). Duivelsdozijn, ook zo’n mooi woord voor vrijdag de dertiende. Een ongeluksgetal? (ik tel 13 letters….) Waar komt dit bijgeloof vandaan en moeten we echt op onze hoede zijn vrijdag? Want laten we eerlijk zijn, ook al ben je niet bijgelovig, het zit toch in je achterhoofd.

Nederlanders laten zich doorgaans niet zo snel verstoren door vrijdag de 13e, we zijn daar te nuchter voor.  Dat blijkt uit een rondje langs een groot aantal Nederlandse instellingen en organisaties. Zowel in februari als in maart van dit jaar valt de 13e op een vrijdag.

De NS en ProRail laten weten dat op de bewuste dag niet minder mensen met de trein reizen en dat de ervaring leert dat de kans op ongelukken niet groter is dan op ‘gewone’ dagen. Ook de ANWB constateert niet meer ongevallen op de weg dan op de gemiddelde vrijdag de 13e.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, dat wel heel bewust geen operatiekamer 13 (..) heeft, laat weten dat de ongeluksdag bijna geen reden is om operaties te verplaatsen. „Het zou simpelweg niet mogelijk zijn om alle operatiekamers een dag lang te sluiten”, legt een zegsvrouw uit. Het gebeurt sporadisch dat een patiënt weigert te worden behandeld op vrijdag de 13e. „Maar de meeste mensen zijn praktisch: zo’n besluit betekent vaak dat zij nog weken moeten wachten op een nieuwe afspraak.”

Het Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert wel een opvallende daling van het aantal bruiloften op vrijdag de 13e. Een huwelijk is erg datumgevoelig!

Lees ook:En nogmaals: vrijdag de dertiende
Lees ook:Ongeluksdag vrijdag de dertiende?
Lees ook:Nederlanders rijden minder schade op vrijdag de 13e
Lees ook:Laat je telefoonnummer inschrijven in het Bel-me-niet register
Lees ook:Antidepressiva veroorzaken mogelijk blijvende erectie- en orgasmestoornissen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>