Aantal mensen ouder dan honderd jaar vervijfvoudigd

We worden steeds ouder, met een beetje geluk zit je net op de helft als je vijftig bent. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal mensen ouder dan honderd jaar de afgelopen dertig jaar bijna vervijfvoudigd. Op 1 januari telde Nederland 1633 honderdplussers. In 1979 waren dat er nog minder dan 350.

De aanwas bestaat vooral uit vrouwen. In 1979 vormden mannen nog eenderde van de populatie mensen van honderd jaar en ouder; nu is slechts één op de acht honderdplussers man. Rond de pensioenleeftijd is het aantal mannen en vrouwen nog ongeveer even groot, maar daarna verschuift de balans in het voordeel van vrouwen. Een van de belangrijkste redenen dat het aantal honderdplussers groeit is dat de kans om te overlijden op middelbare en ‘jongbejaarde’ leeftijd in de afgelopen decennia sterk is gedaald.

De oudste Nederlander woont in Rotterdam en is een vrouw van 111 jaar. Drie Nederlanders zijn nog in de negentiende eeuw geboren. Zij behoren tot de groep van 62 inwoners die op 1 januari 2009 105 jaar of ouder waren.

Lees ook:Aantal honderdplussers neemt toe!
Lees ook:Verdubbeling 100-jarigen
Lees ook:Een op drie scheidende mannen vijftigplusser
Lees ook:Nederlanders worden ouder en ouder
Lees ook:Onderzoek wijst uit: sterfte voor 65ste neemt af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>