Meer sterfte door strenge winter: bijvoeren tuinvogels helpt

DSC_1496Strooivoer, vetbollen, ongebrande pinda’s…… wekelijks staan deze artikelen op mijn boodschappenlijstje voor de vogels, want ze hebben het moeilijk door de aanhoudende koude. En het plezier dat je hieraan beleefd is geweldig. De mooiste vogels komen erop af. Gisteren zaten er 14 staartmezen op de voedertafel. Een uur daarvoor belde mijn dochter gillend van enthousiasme op dat er een keep van de vetbollen zat te snoepen.

Ook fruit, bruinbrood(kruimels), zonnebloempitten, ongekookte havermout en meelwormen zijn goed voor de verschillende tuinvogels. Het beste is fruit te halveren en geen kleine stukjes te geven. Vooral bij vorst kunnen vogels zich in kleine stukjes verslikken.

Zij hebben moeite met het vinden van voedsel, terwijl ze juist meer eten nodig hebben doordat zij veel gewicht verliezen tijdens een koude nacht. Kleine vogels raken dan ongeveer 10 procent kwijt van hun lichaamsmassa, meldt de Vogelbescherming.

Mensen kunnen stads- en tuinvogels bijvoederen. Het beste is twee keer per dag zoutloos voer op de grond en op een voedertafel te strooien. Door vogels ‘s ochtends te voorzien van vers water of ijsschaafsel en voedsel zonder zout  zullen meer tuinvogels ongeschonden de winter doorkomen.
Melk, gezouten en gebrande noten, margarine en olie zijn slecht voor vogels. Zachte vetten tasten de waterdichtheid van de veren aan en werken laxerend.

Lees ook:Help de vogeltjes de winter door! Tuinvogels live!
Lees ook:Tuinvogels voeren is geen overbodige luxe
Lees ook:Tuinvogels live!
Lees ook:Vetbollen maken voor de tuinvogels
Lees ook:Zelf vetbollen maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>