Ouderenzorg wordt productiever

Klaar voor wat cijfers en percentages? Komen ze. Nederland telt 2,5 miljoen 65-plussers waarvan ongeveer vijf procent verblijft in een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijna 20 procent van hen ontvangt thuiszorg. Over de periode 2004 tot en met 2007 steeg het aantal 65-plussers met 5,2 procent per jaar. Het aantal van hen dat ouderenzorg ontving steeg daarentegen maar met 1,3 procent per jaar. Over diezelfde periode groeide het arbeidsvolume in de ouderenzorg met 0,8 procent per jaar terwijl het zorgvolume met 3,7 procent per jaar steeg. De conclusie uit deze reeks percentages levert nog een percentage op, namelijk over de arbeidsproductiviteit over die jaren. Die nam toe met 2,9 procent per jaar. Oorzaak: meer handen aan het bed. Het aantal banen in de directe zorg steeg dan ook behoorlijk met bijna 4 procent per jaar.Waarschijnlijk heeft ook de verspreiding van zorginnovaties bijgedragen aan de vermelde productiviteitsstijging. Al deze gegevens zijn ontleend aan een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de titel “Gezondheid en zorg in cijfers 2009”, waarover medicalfacts.nl recentelijk berichtte.

Op het congres “Samen Innoveren loont”, dat op vrijdag 28 mei plaatsvond, kwam productiviteit in de ouderenzorg uitgebreid aan de orde. De organisatie van dit congres berustte bij de Stichting Innovatieprojecten,  de Vereniging van medisch specialisten in de ouderenzorg en bij de Unit Zorginnovatie van het Julius Centrum.

Bron: www.medicalfacts.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Nederlanders zijn gek op Duitsland
Lees ook:Vaker minder uitgeven bij de supermarkt…
Lees ook:Overmatig alcoholverbruik bij ouderen
Lees ook:Slecht vooruitzicht voor werkloze 55-plusser
Lees ook:Ouderen wonen steeds langer zelfstandig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>