Tabaksmuseum sluit definitief de deuren

Mensen die nog een kijkje willen nemen in het Tabaksmuseum, moeten opschieten. Het tabaksmuseum in Groningen sluit namelijk vanaf 1 januari 2011 definitief de deuren. Tabaksfabrikant Niemeijer, eigenaar van het museum, vindt het niet langer maatschappelijk verantwoord rookwaar in een museum te etaleren. Daarnaast, en dat zal toch zeker ook een flinke rol spelen, heeft Niemeijer ook te maken met dalende verkopen (…en dus minder inkomsten/geld om het museum open te houden.

De collectie Het museum, dat onderdak heeft in het Scheepvaartmuseum, zal worden aangeboden aan andere musea en gedeeltelijk worden geveild.

Lees ook:Museumweekend voor één piek!
Lees ook:MuseumMaandag….voor ieder wat wils
Lees ook:Museumnacht Amsterdam 2010
Lees ook:MuseumMaandag en het Nationaal Ouderenfonds
Lees ook:Museumweekend wordt museumweek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tabaksmuseum sluit definitief de deuren

  1. Vincent Brongers

    Wat is de taak van een museum? Ik denk dan een belangrijke taak is het bewaren van het tastbare deel van onze geschiedenis. Ook het roken is een deel van deze geschiedenis. Het tastbare deel, bijvoorbeeld een mooie pijp, is boeiend om voor publiek zichtbaar te bewaren. Ook de niet-tastbare geschiedenis van het roken is interessant. Denk eens aan alle boeken en films waarin roken een grote rol speelt.

    De opvattingen rond het roken zijn veranderd. Zo zijn ook de opvattingen over rechtspraak veranderd, wat nog geen reden is de Gevangenpoort te sluiten. En hoe vreselijk oorlog ook is, het is een belangrijk verschijnsel en daarom zijn er legermusea. De veranderende opvattingen zouden ook juist kunnen inspireren tot een tentoonstelling hierover: “Roken 1970 – 2010″, met een overzicht van foto’s, films en artikelen die laten zien hoe het roken steeds meer uit het openbare leven werd verbannen.

    Roken is op zijn retour. De cultuur rond het roken moet echter behouden blijven en het is echt ontzettend jammer dat het museum daar geen rol meer in wil spelen. Ik hoop dat een groot deel van de collectie elders ondergebracht wordt en dat deze niet wordt versnipperd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>