Tentoonstelling Anton Heyboer in het Museum voor Religieuze Kunst

Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden bestaat al sinds 1973 en is gevestigd in een prachtig gebouw met een uitgebreide religieuze kunstcollectie. Het museum werd in 1973 opgericht. Het begon met een collectie in de abdij Maria Refugie van de zusters Birgittinessen. In de loop van de jaren is de collectie enorm uitgebreid.Zo begint vandaag een tentoonstelling over het religieuze werk van de excentrieke kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005). Het werk met vaak Jezus en Maria in de hoofdrol komt uit diverse privécollecties.  Anton Heyboer woonde met vier vrouwen in een commune in Den Ilp (Landsmeer). De “vijfde” vrouw is zijn kunstverkoopster aan de overkant. Hij was enorm productief en maakte veel meer werk dan hij kon verkopen.

Minder bekend is zijn identificatie met Christus en zijn grote liefde voor Maria, zegt het Udense museum. Tijdens zijn opname in een psychiatrisch ziekenhuis in 1951 werd bij hem een zogenoemd Christuscomplex vastgesteld. ,,Maria met haar hele familie doorstroomde mij en ik was door God genezen’’, verklaarde hij later over die periode.

De ervaringen werden tot beeld verwerkt met talloze religieuze en Bijbelse verwijzingen. De tentoonstelling duurt tot en met 16 januari 2011.

Ook geeft het museum toegang tot een kruidentuin die binnen de muren van het kloostercomplex is aangelegd. In totaal zijn er meer dan 150 soorten planten te vinden die vroeger niet mochten ontbreken in de kruidenapotheek van een klooster.

Lees ook:Expositie….. om even bij stil te staan
Lees ook:MuseumMaandag….voor ieder wat wils
Lees ook:Cobra Museum wint AD-museumtest
Lees ook:Nieuw werk van Hinke Schreuders te zien bij Heden
Lees ook:Tentoonstelling Late Rembrandt gratis toegankelijk gemaakt voor heel Nederland

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Tentoonstelling Anton Heyboer in het Museum voor Religieuze Kunst

  1. www.kieseenuitje.nl

    Er even op uit? Eindje fietsen? Maar waar naar toe?

    De website http://www.kieseenuitje.nl geeft advies. Niet met een groot aantal pagina’s die stuk voor stuk doorgescrolld moeten worden, maar met een database die tips geeft op basis van uw wensen: waar, wanneer, wat? En de database zoekt het voor u uit.

    Eindelijk een echt handige uitjes site, en dus niets voor niets de sterkst groeiende uitjes site van Nederland!

    Probeer het eens. Kosten? Welnee!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>