Het wespenseizoen staat voor de deur

De komende week zullen op steeds meer plaatsen de wespennesten volgroeid raken en dat beloofd niet veel goeds.  De precieze mate van overlast zal echter ook afhangen van het weer van de komende weken. Bij veel regenachtig weer (wat dat betreft zitten we goed….) zal de overlast lager zijn aangezien de wespen dan minder actief zijn en mensen minder buiten zijn. Het aantal wespennesten ligt deze zomer 20 procent hoger dan vorig jaar en dat komt door het mooie voorjaar, toen de omstandigheden voor wespenkoninginnen uitzonderlijk goed waren om een eigen nest te bouwen.

Wespendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit meldde op Natuurbericht.nl dat in het westen van het land en in Brabant de meeste wespen zijn. In het noorden heeft het in mei nog gevroren, waardoor wespenkoninginnen gestorven zijn.

Als het de komende weken warm wordt, kan deze zomer het topjaar 2009 evenaren of zelfs verslaan, stelt de wetenschapper. De zomerstorm van 28 juni heeft veel schade aangericht aan de nesten, zodat het nog onduidelijk is hoeveel volgroeide wespen zullen uitvliegen op zoek naar zoetigheid.

Ik zou oma’s oude raad opvolgen en geen risico nemen: doe wat kruidnagels in een bakje met citroen of water, en je houdt ze aardig op afstand.

Lees ook:Wespenplaag verwacht in september
Lees ook:2009, een record wespenjaar!
Lees ook:Wespen komen vroeger en blijven vier weken langer
Lees ook:Kruidnagels inslaan tegen de wespen!
Lees ook:Minder wespen dit jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>