Naast Johnny Hoes is nog een muzikale ‘hoes-genie’ overleden

Het zal u niet ontgaan zijn, muziek-grootheid Johnny Hoes is vorige week overleden. Maar er is nog iemand heengegaan waarbij de woorden ‘muziek’ en ‘hoes’ samen in één zin hoorden… De naam Alex Steinwess zal u ongetwijfeld niet heel veel zeggen, maar de Amerikaanse grafische ontwerper Alex Steinweiss (die net als Johnny Hoes 94 jaar is geworden!) is ook heel belangrijk geweest in de muziekwereld. Steinwess kwam namelijk in 1939 op het idee om toen nog niet-geïllustreerde platenhoezen van artistieke tekeningen te voorzien.
Toen hij met dat idee van een artistieke platenhoes op de proppen kwam, was hij artistiek directeur van het platenlabel Columbia. Doordat de (vinyl-)platen destijds in zwarte of kastanjekleurige hoezen werden gestoken, en zij daardoor leken op fotoalbums, werden zij “albums” genoemd.

Steinweiss maakte de eerste artistieke hoes voor een plaat van de componisten Rodgers en Hart: zij toont de toegang tot een theater in de Big Apple met de namen van de artiesten in lichtgevende letters. Het idee sloeg dermate aan dat de platenverkoop exponentieel steeg. De “uitvinding” van Steinweiss werd dan ook prompt door de andere platenmaatschappijen overgenomen.

De volgende dertig jaar maakte Steinweiss een duizendtal hoezen voor jazz-, folk- en klassieke albums, niet alleen voor Columbia, maar bijvoorbeeld ook voor Decca Records.

Lees ook:Johnny Hoes krijgt eigen smartlappennacht in Weert
Lees ook:Johnny Hoes op 94-jarige leeftijd overleden
Lees ook:Vader Isa Hoes overleden op 89-jarige leeftijd
Lees ook:Online condoleren voor Johnny Hoes
Lees ook:“Foto zoekt familie”, project Tropenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>