Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg

Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar het bestaat: ouderenmishandeling. Het mag niet en het mag nooit! Ouderen zijn vaak afhankelijk van de zorg van anderen. Zij moeten zich veilig te voelen én moeten ook daadwerkelijk veilig zijn. Ouderenmishandeling moet KEIHARD worden aangepakt

Zorginstellingen en professionals in de zorg hebben een verantwoordelijkheid bij het signaleren en voorkomen van ouderenmishandeling. Het spreekt voor zich dat professionals in de zorg zich niet schuldig mogen maken aan ouderenmishandeling. Slachtoffers, naasten en professionals weten vaak niet hoe zij moeten handelen bij ouderenmishandeling door medewerkers van een zorginstelling.

Twee maanden geleden ging het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg van start. Slachtoffers en hun naasten, zorgprofessionals en bestuurders van zorginstellingen kunnen hier ouderenmishandeling door medewerkers van zorginstellingen melden. In de eerste twee maanden heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zo’n veertig meldingen ontvangen waarbij mogelijk sprake was van ouderenmishandeling.

Veertien meldingen waren voor de IGZ aanleiding om een nader onderzoek te starten bij de instelling, bij zes meldingen is een oriënterend onderzoek gestart. Van negen meldingen heeft de inspectie vastgesteld dat het geen ouderenmishandeling betrof. Daarnaast ontving het meldpunt een aantal signalen en adviesvragen die wel met ouderenmishandeling te maken hebben, maar niet als een melding beschouwd konden worden.

De meldingen zijn bijna allemaal afkomstig uit verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. De melders zijn vrijwel altijd familieleden van cliënten en (ex-)werknemers van zorginstellingen.

Meldpunt ouderenmishandeling in de zorg: 088-1205050

Lees ook:65 meldingen van mogelijke ouderen mishandeling sinds juni
Lees ook:900.000 ouderen voorgelicht over mishandeling
Lees ook:Ouderenmishandeling nog taboe
Lees ook:Ouderenmishandeling moet beter worden aangepakt
Lees ook:Opgelicht op Marktplaats? Doe online aangifte!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>