Rechter spreekt: Kuifje in Afrika hoeft niet uit de handel

Oef… wat een drukte om een boekje dat al meer dan 80 jaar oud is… Maar het lijkt nu Het stripalbum Kuifje in Afrika hoeft niet uit de handel te worden gehaald. De Congolese student Bienvenu Mbuto Mondondo wilde dat het album werd verboden, omdat het racistisch zou zijn. Maar de rechtbank in Brussel heeft hem geen gelijk gegeven.
In het album Kuifje in Congo, dat verscheen in 1931, is Kuifje neerbuigend naar ‘zwartjes’ in de toenmalige Belgische kolonie Congo. Zo laat de stripheld zich dragen door de inwoners. De Brusselse tekenaar Georges Remi (‘Hergé’) heeft enkele situaties later aangepast. De titel veranderde in Kuifje in Afrika. Ook die nieuwe versie is volgens de Congolees racistisch. De rechtbank meent echter dat tekenaar niet was gedreven door een wens om te discrimineren. De rechters vinden dat het boek bovendien moet worden beoordeeld in de historische context van die koloniale tijd. Wereldwijd zijn circa 200 miljoen exemplaren verkocht van de 24 Kuifje-albums.

Lees ook:Eerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro
Lees ook:Geruchten worder sterk: nieuw album Pink Floyd op komst!
Lees ook:Golden Earring na 28 jaar weer op nummer 1!
Lees ook:Viagra-patent blijft staan…
Lees ook:The War of the Worlds als muziekspektakel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>