Wandeling langs Oranje in Amsterdam

Alles, maar dan ook alles in Nederland draait om de inhuldiging van koning Willem Alexander op 30 april en Nederland kleurt steeds meer Oranje. We doen allemaal mee aan de gekte, jong en oud! Net kreeg ik een mail van een mede koorlid en zij opperde het plan om maandag op onze repetitie-avond allemaal in het Oranje te komen en vervolgens de avond feestelijk af te sluiten met……. een oranjebitter (of twee)! Leuk plan Tonnie, doen we!!!

 

 

Ook voor Amsterdam Marketing is de feestelijkheid aanleiding geweest om in actie te komen en een bijzondere wandeling uit te geven. Deze gaat langs alle plekken in de hoofdstad die getuigen van de eeuwenoude relatie met het Huis van Oranje. De eerste Oranje die hier logeerde was prins Willem van Oranje. Hij nam in 1581 z’n intrek in het Prinsenhof, tegenwoordig Hotel The Grand.

De wandeling gaat langs tal van andere bezienswaardige gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis op de Dam, de Engelse Kerk (met een fraaie geelkoperen lessenaar die stadhouder-koning Willem III schonk), het standbeeld voor koningin Wilhelmina, en Café Hoppe, waar prinses Beatrix samen met majoor Bosshardt rondging met de Strijdkreet. Ze dacht onherkenbaar te zijn met bril en pruik, maar een fotograaf van de Telegraaf ontdekte haar. Ook de Westerkerk komt aan bod waar, toen nog prinses, Beatrix trouwde met prins Claus. Het Amsterdam Museum en Rijksmuseum tonen vele Oranje-schatten, waaronder diverse portretten. In het Rijksmuseum is onder andere ook de inhuldigingszetel te zien van koning Willem III en koningin Wilhelmina.

De Nederlandstalige Oranje-wandeling,  voorzien van mooie foto’s – is vanaf 18 april voor € 2,50 verkrijgbaar bij de VVV vestigingen van Amsterdam Marketing.

In 1898 kreeg koningin Wilhelmina van de Amsterdamse bevolking de Gouden Koets als geschenk bij haar inhuldiging. In 1947 verleende koningin Wilhelmina aan Amsterdam de wapenspreuk ‘Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig’, als blijk van waardering voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinses Beatrix koos in 1966 voor Amsterdam om hier haar huwelijk te sluiten met Claus von Amsberg. Ook het zilveren huwelijksfeest in 1991 en de 60ste verjaardag van koningin Beatrix in 1998 werden in Amsterdam gevierd. Diverse kinderen van zowel de prinsessen Margriet als Irene woonden korte of langere tijd in Amsterdam. Prins Maurits en prinses Marilène wonen er trouwens nog steeds.
Band niet altijd zo innig geweest

Dat de band tussen Amsterdam en Oranje niet altijd zo innig was, komt ook aan bod tijdens de wandeling. Amsterdam kwam bijvoorbeeld in conflict met stadhouder Willem II (1626-1650), die de Republiek der Verenigde Nederlanden wilde omvormen tot een monarchie met een sterk leger. Dit was tegen de zin van Amsterdam. In 1650 wilde de prins Amsterdam onder druk zetten door de stad te belegeren, maar dat mislukte.
Meer informatie: www.iamsterdam.nl

Lees ook:Hoorspel over koningin Wilhelmina in de maak
Lees ook:Willen-Alexander kiest zetel overgrootmoeder
Lees ook:Liefhebbers van het Koninklijk Huis kunnen voor informatie terecht op YouTube
Lees ook:Een unieke verzameling speelgoed op Paleis Het Loo
Lees ook:Vaste couturier Koningin Beatrix overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>