Slechte tandhygiëne kan leiden tot geheugenverlies

Onderzoek toont aan dat het verlies van je tanden een oorzaak is van geheugenverlies. Dat zou komen omdat je tanden signalen sturen naar het gebied van het brein dat verantwoordelijk is voor het vormen en opslaan van herinneringen.

 

Voor het onderzoek selecteerden verschillende universiteiten in Noorwegen en Zweden 273 proefpersonen tussen 55 en 80 jaar. Gemiddeld hadden die nog 22 natuurlijke tanden, 10 minder dan een normaal gebit van 32. Meer dan 70 procent van de ontbrekende tanden waren kiezen achteraan in de mond.

Alle proefpersonen moesten een reeks geheugentests ondergaan. Na een analyse konden de wetenschappers besluiten dat het aantal natuurlijke tanden gelinkt is aan een hogere score voor het episodische geheugen en het semantische geheugen. Daarbij gaat het over gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden (episodisch) en betekenissen, begrippen en feiten (semantisch). 

Oudere mensen die de meeste van hun eigen tanden nog hadden, bleken gemiddeld een 4 procent beter geheugen te hebben dan de proefpersonen zonder tanden.

Het team veronderstelt dat een vermindering van de zintuiglijke input van onze tanden aan de basis ligt van het geheugenverlies. “Want hoewel implantaten een stuk van die zintuiglijke signalen kunnen herstellen, worden er toch beduidend minder signalen naar het brein gestuurd”, klinkt het.

Een andere mogelijke verklaring is de verandering in het vermogen om te kauwen. Door te kauwen verhoogt immers de bloedstroom naar het brein en verhoogt de activiteit in verschillende hersengebieden. Verder is het ook mogelijk dat de hersenactiviteit verandert, omdat mensen die tanden verliezen bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Daardoor hebben ze een lagere opname van vitamines, proteïnes en calorieën.

Een studie van vorig jaar linkte schone tanden al aan het voorkomen van dementie. Wetenschappers van de University of California volgden zo’n 5.500 oudere mensen gedurende een periode van 18 jaar. Wie zijn tanden minder dan een keer per dag poetste, bleek tot 65 procent meer kans te hebben op dementie dan wie zijn tanden drie keer per dag poetste.

Lees ook:Angst voor dementie? Kauw dan je eten goed!
Lees ook:Geheugenverlies door stress…
Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding
Lees ook:Mannen eerder geheugenproblemen dan vrouwen
Lees ook:Lezen en brieven schrijven voorkomt snelle veroudering brein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>