Een geldboom? Eucalyptusbomen slurpen goud op…

Schermafbeelding 2013-10-23 om 12.20.12Het is bijna december… inderdaad de maand waarin het geld de deur uit lijkt te vliegen. Ik heb geen geldboom in de tuin, werd er jaren en jaren al geleden gezongen bij Kinderen voor Kinderen. Geen geldboom en dus ook geen eucalyptusboom. Toch zou dat ook een optie kunnen zijn om op (lange) termijn een (klein) bedrag bij elkaar te brengen. Eucalyptusbomen pompen namelijk goud omhoog uit de grond, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als een eucalyptusboom boven een goudvoorraad groeit, zuigen de wortels grondwater op waarin kleine gouddeeltjes zitten, zelfs als het metaal zich op meer dan dertig meter diepte bevindt.

Dit goud wordt vervolgens opgeslagen in de takken en bladeren van de boom. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twijgjes, boomschors en bladeren te onderzoeken van eucalyptusbomen die boven bekende goudvelden in Australië groeien. De bladeren en takken van de bomen boven de goudvoorraden bleken twintig keer zo veel gouddeeltjes te bevatten als bladafval en twijgjes van eucalyptusbomen die honderden meter verderop groeien. De gouddeeltjes waren niet in de bomen geblazen door de wind. Dat toonden de onderzoekers aan door jonge eucalyptusbomen in een kas te voeden met met water waaraangouddeeltjes werden toegevoegd. De bomen bleken het goud uit het water rechtstreeks op te nemen en op te slaan in hun bladeren. “Toen we zagen dat de gouddeeltjes ook aan de binnenkant van de jonge bomen zaten, was al onze twijfel weg”, verklaart hoofdonderzoeker Clifford Stanley op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De wetenschappers vergelijken de eucaluptusboom in hun studie met een hydraulische pomp die goud naar het aardoppervlak transporteert. De gouddeeltjes zijn echter onwaarneembaar voor het menselijk oog: vijf keer zo klein als de diameter van een menselijke haar. Voor de euclayptusbomen is het goud niet bepaald gezond. “Het is waarschijnlijk giftig voor de bomen, vandaar dat het naar de takken en bladeren wordt getransporteerd, zodat het uiteindelijk kan worden afgevoerd en weer op de grond valt”, verklaart onderzoeker Mel Lintern in de Britse krant The Guardian. De nieuwe bevindingen zijn volgens de wetenschappers zeer interessant voor goudzoekers. Mogelijk kunnen eucalyptusbomen worden gebruikt om op een goedkope manier goudvoorraden op te sporen.

Lees ook:Hulp in de tuin: de houtversnipperaar
Lees ook:De ongezonde straling van mobiele telefoons en laptops
Lees ook:Lekker pessimistisch doen verlengt je leven…schijnt
Lees ook:Creatief aan de slag met herfstbladeren
Lees ook:Waarom vrouwen ouder worden dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>