In ‘Iceland Diabetes Challenge’ bij RTL 4 worden grenzen verlegd en angsten overwonnen

8bd59ac2-e26b-4a93-a9b4-891469845e3aVanaf zondag 26 oktober t/m 14 december is om 11:20 uur bij RTL4 in ‘Iceland Diabetes Challenge’ te zien hoe zes mannen en zes vrouwen met verschillende typen diabetes gestimuleerd worden om samen met de Bas van de Goor Foundation persoonlijke grenzen te verleggen om het vertrouwen terug te winnen in het eigen lichaam. Zij doen dit tijdens een pittige trektocht door de ruwe natuur van IJsland, waar zowel lichamelijk als ook geestelijk veel van hen geëist wordt.  Van de Goor hoopt dat het televisieprogramma bijdraagt om zoveel mogelijk Nederlanders met de ziekte aan te moedigen om actiever in het leven te staan en meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven met diabetes.

 

 

Op dit moment zijn er in Nederland ruim een miljoen mensen met diabetes. Er wordt voorspeld dat dit er in 2025 zo’n 1,3 miljoen zullen zijn. Bas van de Goor: ”Voor deze mensen is er vandaag de dag in het huidige zorgstelsel maar gemiddeld twee uur per jaar toegang tot zorg vanuit het ziekenhuis of bij de huisarts. Voor het intensieve diabetesmanagement tijdens de overige 8758 uur (het controleren van bloedglucose, insuline spuiten, medicatie slikken, gezond leven e.d.) ben je zelf verantwoordelijk. Voor een goede kwaliteit van leven moeten mensen met diabetes daarom een evenwicht zien te vinden tussen persoonlijke doelen en gezondheidsdoelen.”

In het televisieprogramma bij RTL4 is aan de hand van persoonlijke verhalen te zien hoe elke deelnemer aan de expeditie op eigen manier op zoek gaat naar ‘zelfmanagement’. Vanaf de selecties begin dit jaar, heeft dit bij de meesten geleid tot een volledige levensverandering. Bas van de Goor: “Er moest actiever geleefd worden. We zijn echt streng geweest. Dagelijkse voetstappen werden gemonitord en bij een aantal was gewichtsverlies of het laten van bepaalde slechte gewoonten noodzakelijk. We wilden er natuurlijk zeker van te zijn dat elke deelnemer verantwoord aan de trekking kon beginnen. De laatste, definitieve test werd dan ook slechts een paar dagen voor vertrek afgenomen”.

De eerste twee afleveringen van ‘Iceland Diabetes Challenge’ zijn gewijd aan de selecties en de intensieve voorbereiding in Nederland. De zes daaropvolgende afleveringen vinden plaats in IJsland, waar ’s morgens om 9:00 uur bij vertrek steeds een ander koppel de dagleiding neemt. Op sommige dagen wordt tien uur lang door de regen, storm en kou over bergen en door rivieren gelopen voordat de tent eindelijk opgezet kan worden op plaats van bestemming. De ervaring maakt veel los bij de deelnemers en elke dag groeien de verschillende individuen meer naar elkaar toe. Er wordt gelachen en gehuild en op sommige momenten wordt men door een onverwachte hypo (veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel) ineens weer met de neus op de diabetes-feiten gedrukt. Steeds staan verschillende deelnemers centraal. Met hen wordt gesproken over hun motivatie om deel te nemen en wordt dieper ingegaan op de manier waarop hun leven de afgelopen maanden veranderd is.

Op 4 augustus 1996 wint Bas van de Goor met het Nederlands volleybalteam goud op de Olympische Spelen van Atlanta. Van de Goor wordt uitgeroepen tot beste aanvaller van het toernooi. Zeven jaar later krijgt hij de diagnose diabetes type 1. Hoewel hij allereerst vreest topsport naast zich neer te moeten leggen, komt hij er via de Britse sportlegende Steve Redgrave achter dat de ziekte voor hem juist beter te managen is in combinatie met sport. Twee jaar speelt hij op topniveau door. In 2006 richt hij de Bas van de Goor Foundation op, met het doel om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. De stichting wil perspectief bieden aan alle mensen met diabetes in Nederland d.m.v. de kracht van het delen van informatie, ervaringen en inspiratie.

Lees ook:Geer en Goor weer aan de bak voor eenzame ouderen
Lees ook:Geer & Goor organiseren een benefietgala voor Nationaal Ouderenfonds
Lees ook:Scapino en Dolcis doneren ruim €143.000,- aan Diabetes Fonds
Lees ook:Diabetesweek in de apotheek van 14 t/m 19 november
Lees ook:Diabetes: meer risico op gebitsproblemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>