Nieuwe wet- en regelgeving zorg dwingt ouderen om vooruit te plannen

Hebben wij ouderen al de verantwoordelijkheid genomen in het plannen van onze eigen (zorg)toekomst. Tijdig maatregelen nemen kan nare situaties voorkomen. Met een oog op de nieuwe wet- en regelgeving in de zorg, doen ouderen er verstandig aan om eerder na te denken over hoe zij willen wonen, zorg willen inkopen en wie er verantwoordelijk zou worden, mochten zij keuzes zelf niet meer kunnen maken.
 

Het blijkt dat 90% van de oudere Nederlanders niet regelt hoe ze hun eigen zorg willen vormgeven, op het moment dat ze die nodig hebben. Dat betekent dat uiteindelijk kinderen hierover moeten beslissen of – als die er niet zijn – verdere familieleden bepalen waar een oudere terecht komt. Dit stelt Tjarko Denekamp, specialist Estate Planning bij ABN Amro Mees Pierson. Nu per 1 januari 2015 het verzorgingshuis alleen bereikbaar is voor mensen die 24-uurszorg nodig hebben, moeten ouderen nog bewuster gaan nadenken hoe ze zorg thuis gaan organiseren. Wie tijdig de juiste financiële keuzes maakt en een levenstestament opstelt, voorkomt dat naasten verantwoordelijk worden.

Denekamp stelt dat Nederlandse ouderen geen idee hebben wat er tot hun mogelijkheden behoort. Terwijl er voor diegene die op tijd de toekomst plant, vaak meer mogelijkheden zijn. Zo klinkt een zorgvilla duur, maar wanneer je tijdig de juiste financiële keuzes maakt, kan dit een uitkomst zijn. Het aantal aanvragen voor levenstestamenten is de afgelopen twee jaar wel exceptioneel toegenomen. Een goede ontwikkeling volgens Denekamp aangezien het belangrijk is dat mensen nagaan wie, op het moment dat ze het zelf niet meer kunnen, beslissingen over hen neemt. In totaal zijn er nu ongeveer 55.000 levenstestamenten geregistreerd.  Per kwartaal komen er circa 9.000 – 10.000 levenstestamenten bij.

Je hoeft voor de kerst niet te beslissen, maar denk er eens over na……….

Lees ook:10 misverstanden over de Wmo2015 uitgelegd
Lees ook:Thuiszorg minder geworden
Lees ook:15.000 bejaarden moeten noodgedwongen thuis wonen in 2014
Lees ook:Wij Nederlanders zijn een zorgzaam volkje
Lees ook:Extra aandacht voor ouderen op Spoedeisende Hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>