“Slimme fiets” helpt ouderen om veilig te blijven deelnemen aan het verkeer

Het is belangrijk dat we blijven fietsen. Beweging is goed voor ouderen. Helaas raken ouderen op de fiets steeds vaker ernstig gewond in het verkeer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal ongelukken van fietsers flink toeneemt na het 55ste jaar. Ouderen worden in de meeste gevallen niet aangereden door auto’s, maar gaan door eigen fouten onderuit met de fiets.

Goed nieuws……. onderzoeksinstituut TNO heeft een fiets ontwikkeld die waarschuwt voor gevaren op de weg.

 

De ‘slimme fiets’ werd maandag gedemonstreerd aan de minister van verkeer en waterstaat, Melanie Schultz. Volgens de minister zal de slimme fiets over een jaar of twee op de markt komen. De fietsen hebben dan bijvoorbeeld handvatten die gaan trillen als er een paaltje op het wegdek staat en het zadel trilt bij naderend gevaar van achteren.

Deze ‘slimme fiets’ zou het stijgend aantal ongelukken moeten gaan verminderen. Vooral bij ouderen. ‘Wat je wil is dat ouderen lang van de fiets gebruik kunnen maken, maar dat het aantal ongelukken met letsel omlaag gaat’, zegt minister van verkeer Melanie Schultz. ‘En dat kan met deze slimme fiets’.

Het aantal senioren dat jaarlijks ernstig letsel oploopt door een fietsongeval is met 4300 hoog en stijgt elk jaar. De aanpassingen die nodig zijn om van een elektrische fiets een ‘slimme fiets’ te maken zouden 100 tot 200 euro moeten gaan kosten.

Lees ook:Ouderen in verkeer veroorzaken vooral eenzijdige ongevallen
Lees ook:Maximumsnelheid omhoog op meer snelwegen
Lees ook:Toenemend gebruik van slimme apparaten onder senioren
Lees ook:Seniorenkeuring rijbewijs wordt eenvoudiger
Lees ook:Telegraaf: stelling van de dag over Ouderenkeuring Rijbewijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>