Ouderen die veel lezen genieten meer van het leven

Ouderen die erg genieten van het leven blijken meer boeken te lezen dan ouderen die minder van het leven genieten.Lekker ontspannen en verdwijnen voor een moment uit het leven van alledag in de wereld van het woord. Dat bleek onlangs uit een onderzoek onder meer dan duizend ouderen tussen de 49 en 90 jaar. Door lezen krijg je een grotere woordenschat en een bredere algemene ontwikkeling. Dit is volgens veel Amerikaanse onderzoekers de belangrijkste conclusie. Kinderen die opgroeien met veel (voor)lezen ontwikkelen een betere woordenschat en zijn vaak ook creatiever. Dit komt omdat de vele verhalen hun hersenen prikkelen om weer nieuwe verhalen te bedenken.

 

 

Ouderen die altijd veel hebben gelezen, hebben hier ook profijt van. Zo hebben zij een scherper geheugen, zijn ze ruimdenkender en taalvaardig. In een onderzoek onder Nederlandse ouderen kwam dit ook naar boven. Een aantal kenmerken van een geletterd persoon waren hier: taalvaardig, slim, kritisch, betrokken en fantasievol.

Per jaar lezen ouderen gemiddeld 21,3 boeken. Mannen lezen gemiddeld 17 boeken, terwijl vrouwen gemiddeld 25,4 boeken per jaar lezen. Slechts 9% van de ouderen leest geen boeken. Ouderen die lid zijn van een bibliotheek lezen bijna 3 keer zoveel boeken in vergelijking met ouderen die niet lid zijn van een bibliotheek (29,8 v.s. 10,8). Het aantal uren dat ouderen per maand lezen is gemiddeld 24,5 uur. Ook hier nemen de vrouwen een voorspong met gemiddeld 28,5 uur per maand tegen gemiddeld 6 uur minder bij de mannen (22,2 uur). Wederom blijkt dat ouderen die lid zijn van een bibliotheek ook daadwerkelijk meer lezen (29,2 uur) dan de ouderen die niet lid zijn van een bibliotheek (20,1).

Vrouwen lezen meer boeken, lezen langer, zijn vaker lid van een bibliotheek en gaan hier ook vaker naar toe. Het lijkt er op dat vrouwen ook iets meer gaan lezen als ze ouder worden, deze relatie is bij mannen niet zichtbaar. Vrouwen lezen om andere redenen dat mannen. Vrouwen lezen meer voor het plezier en het weg kunnen dromen terwijl mannen meer lezen om te leren en op de hoogte te blijven.

Slechts 7% van de ouderen leest geen krant. De regionale kranten zijn met 33% het populairst bij de ouderen. Daarna komen de Telegraaf (27%) en de Volkskrant (14%). De kranten worden het meest gelezen voor het nieuws, maar ook berichten over cultuur & wetenschap (47%), gezondheid (47%) en overlijdensberichten (44%) zijn populair.

Lees ook:Als je leest geniet je meer van het leven
Lees ook:45-plusvrouwen doen het slecht in Europese kranten
Lees ook:Vrouwen hebben zo’n 40% minder pensioen dan mannen
Lees ook:Vorst eist extra levens van ouderen
Lees ook:LuisterBieb van De Bibliotheek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>