Actrice Ellen Vogel (93) overleden

Woensdagmorgen is actrice Ellen Vogel  op 93-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.

Ellen Vogel werd op 26 januari 1922 geboren in Den Haag. Haar ouders waren beiden voordrachtskunstenaars waren en ze ging zelf op 20-jarige leeftijd naar de toneelschool. Ze debuteerde in 1945 en speelde tot 1971 bij de Nederlandse Comedie.

 

In het theater heeft Ellen Vogel in zeer verschillende stukken zeer uiteenlopende rollen gespeeld: van licht tot zwaar, van blijspel tot tragedie, van klassiek tot modern. Haar eerste grote succes oogstte zij als Laura in Glazen speelgoed (1947), maar Claire in In wankel evenwicht (1967) noemt zij een van de heerlijkste rollen die ze ooit gespeeld heeft. Ook de rol van Badeloch in Gijsbrecht van Aemstel, die zij tussen 1957 en 1968 om het jaar speelde, neemt een bijzondere plek in binnen haar repertoire: ‘Heel leuk, maar bijna onspeelbaar. Een moeilijke rol, het is een opgave.’ (De Gelderlander, 23 november 1968).

Hoewel zij aan het theater voor altijd haar hart heeft verpand, speelde ze ook met veel plezier in succesvolle en zeer uiteenlopende televisieseries als De kleine zielen en Zonder ernst. Daarnaast trad zij op in een tiental speelfilms.

Bij haar vijftigjarig jubileum in 1995 werd Ellen Vogel grande dame van het Nederlandse theater genoemd, een officieuze titel die voorheen was weggelegd voor Mary Dresselhuys.

Lees ook:AVRO Opium special over 90-jarige grande dame Ellen Vogel
Lees ook:Will van Kralingen (61) overleden aan borstkanker
Lees ook:Gigantische spin eet vogel op
Lees ook:Ellen Blazer overleden: vanavond documentaire op Ned 1
Lees ook:Actrice Mimi Kok overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>