In de sporen van Sint Nicolaas, bisschop van Myra

Lycische graven in Myra © Hans Avontuur - Turks VerkeersbureauJPG  KLEINJaarlijks trekken duizenden mensen naar Demre in Turkije, op zoek naar de wortels van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Het historisch personage spreekt al eeuwenlang enorm tot de verbeelding en er doen tal van legendes en verhalen over hem de ronde. Pas in de vijftiger jaren van deze eeuw kwam het besef dat de figuren Sinterklaas en de Santa Claus (de Kerstman) op niemand anders zijn gebaseerd dan op de bisschop van Myra, Sint Nicolaas.
Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya. Na zijn dood in de vierde eeuw werd hij heilig verklaard vanwege de wonderen die hij zou hebben verricht. Volgens de legende was Sint Nicolaas een weldoener die met name begaan was met kinderen en de armen. Hij was tevens de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers en kinderen.
De belangstelling voor de oorsprong van de huidige Sinterklaas en Santa Claus is groot.
Zijn graf in Myra is tegenwoordig een bedevaartsoord voor vele reizigers uit diverse landen. Ook het St. Nicolaas museum in Myra trekt jaarlijks veel publiek.

Myra is een antieke stad waar diverse monumenten uit de oudheid zijn bewaard gebleven. Naast de graftombe van de Sint Nicolaas en de Sint Nicolaaskerk zijn vooral de steengraven in de rotswand erg indrukwekkend. De graven zijn versierd met reliëfs en klein beeldhouwwerk. Vanuit diverse toeristische bestemmingen in de regio, zoals Antalya, Alanya, Kemer of Side worden dagelijks excursies naar Myra (Demre) verzorgd.

Meer over Sint Nicolaas en Myra op www.welkominturkije.nl.

Lees ook:Tradities van het Sinterklaasfeest: schoenzetten, pepernoten en de zak
Lees ook:Sinterklaas nog nooit zo populair!
Lees ook:De kerstboom / kerstversiering: vóór of ná de sint?
Lees ook:Belgische schrijver Hugo Claus (78) overleden
Lees ook:Frans Hals museum is bloemengekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>