Daarom is de band met jouw hond zo hecht…

Schermafbeelding 2014-02-21 om 18.13.53Heb jij een hond? En heb je daar een goede band mee? Dat is niet zonder reden… Honden reageren namelijk op emoties in de stem op dezelfde manier als mensen dat doen, dat heeft recent onderzoek aangetoond. Dit kan verklaren waarom de band tussen deze viervoeters en mensen zo hecht is. De Hongaarse hoofdonderzoekster Attila Andics en haar collega’s trainden 11 honden om doodstil in een MRI hersenscanner te liggen. Zo konden ze het brein van menselijke en dierlijke deelnemers in kaart brengen tijdens het experiment. De deelnemers luisterden naar 200 honden- en mensengeluiden, dat ging van huilen, wenen, tot speels blaffen en lachen.
Daaruit is gebleken dat bij honden en mensen het stemgebied op dezelfde plaats ligt in de hersenen. De dieren reageerden wel sterker op geluiden van soortgenoten en hetzelfde gold voor de menselijke proefkonijnen. Maar er waren veel gelijkenissen in de manier waarop de breinen reageerden op geluiden van andere wezens.

Dit is het eerste onderzoek op honden dat met deze methode werkt. Andics besluit: “Honden en mensen delen een gelijkaardig sociale omgeving. Onze resultaten suggereren dat ze gelijkaardige mechanismen gebruiken om sociale informatie te verwerken. Dit verklaart het succes van vocale communicatie tussen mens en hond. Dankzij dit onderzoek beginnen we eindelijk te begrijpen hoe onze beste vriend naar ons kijkt.”

Lees ook:Nederlandse hond en kat te dik!
Lees ook:Tips om honden door Oud en Nieuw te loodsen
Lees ook:Hond voorkomt depressie op latere leeftijd en houdt je actief
Lees ook:De hond als medemens
Lees ook:Honden (en baasjes) met overgewicht gezocht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>