Eigengemaakte Hollandse lekkermij…… gevulde speculaas!

Vorige week dronk ik een kopje thee bij mijn dochter en bij de thee serveerde ze eigengemaakte speculaasbrokken….. lekker!!!!! “Zo klaar mam, echt niet ingewikkeld”. Dus mam ook aan het “googelen” en toen vond ze een recept op keukenliefde.nl (waar trouwens geweldige recepten op te vinden zijn!) voor ouderwetse gevulde speculaas. Gevulde speculaas is ook zo makkelijk te maken is en bovendien veel lekkerder dan de kant-en-klare versie.

Natuurlijk mag deze heerlijke Hollandse lekkernij niet ontbreken op Sinterklaasavond.

Ingrediënten
Voor het deeg (ca. 1 3/4 kg)

500 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd, 
280 gram donkerbruine basterdsuiker, 
350 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
, 3 el speculaaskruiden, potje of zelf maken
, 6 el melk en een snufje zout

Voor de vulling


600 gram amandelspijs, kant-en-klaar

1 ei
, rasp van 1 citroen

Voor de afwerking


50 gram hele amandelen, zonder vlies, 
1 eidooier

Verder nodig: Zeef, deegroller, bakpapier

Bereiding

Meng in een kom de bloem, suiker, kruiden en zout door elkaar en voeg dan de boter toe. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, net zolang totdat er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de melk toe en kneed er vervolgens snel een gladde deegbal van.

Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. Haal het deeg voor je het gaat verwerken ruim een uur van tevoren uit de koelkast.
Warm de oven voor op 170 graden. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol beide stukken, op een licht bebloemd werkvlak, uit tot rechthoeken van ongeveer 20 bij 30 cm.
Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier een lap deeg op. Roer de amandelspijs los met het ei en citroenrasp en strijk dit uit over het deeg, laat bij de randen 1 cm vrij.
Dek af met de andere lap deeg en druk de randen aan.
Maak eventueel de bovenkant glad en recht door er lichtjes met de deegroller overheen te rollen. Kerf lichtjes met een mes een ruitjespatroon in het deeg en druk in iedere ruit een amandel.
Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven. De speculaas wordt pas stevig als hij afgekoeld is.

Kopje thee erbij en smullen maar!

Bron: keukenliefde.nl

Lees ook:Koekjesdag recepten
Lees ook:Oranje boven tompoes
Lees ook:Peer-gembercake op Moederdag (recept)
Lees ook:Blueberry Pie, een gezonde taart (recept)
Lees ook:Empanada met zalm (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>