Banksparen populair in Nederland

In Nederland is de populariteit van banksparen het afgelopen jaar fors toegenomen. Eind 2009 hadden Nederlandse huishoudens, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken, ruim 2,4 miljard euro op een fiscaal gunstige manier ingelegd op spaarrekeningen voor pensioenopbouw, pensioenuitkering of voor het aflossen van een hypotheekschuld. Dat is bijna vier keer zoveel als een jaar eerder. Banksparen voor pensioenopbouw of -uitkering was daarbij met 2,1 miljard euro verreweg het populairst. Banksparen is een fiscaal vriendelijk spaarproduct dat bestaat sinds 2008 en wordt gezien als alternatief voor beleggingsverzekeringen.Sinds de introductie van banksparen maakt het product marktbreed een gestage en stabiele groei door. Aanbieders menen dat de groei valt toe te wijzen aan de positieve producteigenschappen zoals de relatief lage kosten, de eenvoud en de transparantie. Het product voldoet aan de toenemende vraag van consumenten naar begrijpelijke financiële constructies en zekerheid. Ook de positieve publicaties betreffende het banksparen zouden van invloed zijn geweest op de populariteit.

Met banksparen kan men op een speciale geblokkeerde rekening tegen marktrente sparen, waarna een uitkering volgt die dient als aanvulling op het pensioen. Pas bij uitkering wordt belasting geheven, maar dan in een gunstiger belastingschaal of –box dan bij een gewone spaarrekening. Er kan ook gespaard worden voor de afbetaling van de hypotheek. De rente is dan gelijk aan de hypotheekrente.

Naast sparen kan ook worden belegd, waarbij een hoger rendement mogelijk maar niet gegarandeerd is. Deze beleggingsvariant is risicovol en mede gezien de vraag naar zekerheid bij consumenten niet erg in trek. De kredietcrisis, het huidige beursklimaat en de woekerpolisaffaire maken deze variant minder populair.

Overigens hadden Nederlandse huishoudens eind 2009 in totaal bijna 285 miljard euro uitstaan op spaarrekeningen. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder.

Bron: www.geld.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Fikse stijging AOW-uitgaven sinds 2008
Lees ook:AOW in de gevangenis? Belachelijk!
Lees ook:Geld van gezinnen verdampt op de beurs
Lees ook:Er rijden straks een miljard auto’s rond
Lees ook:Uit eten steeds populairder

1 Reacties // Reageer

One thought on “Banksparen populair in Nederland

  1. Gouden Handdruk Expert

    Dat zal komend jaar alleen maar stijgen met de introductie van stamrechtsparen: Banksparen met een ontslagvergoeding.
    Ook daar komt banksparen namelijk vaak als voordeligste uit de bus.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>