Vleeswaren en salades gevoelig voor koelkastbesmetting

Waarom zou je het risico nemen, producten die over de datum zijn te nuttigen. Toch zijn er mensen die er niets van hebben en het lekker op snoepen onder het motto: zonde van het geld! Nu is per definitie niet alles schadelijk wat over de houdbaarheidsdatum is. Maar pas wel op met wat er in je ijskast ligt en belangrijker nog hoe lang……

Neem maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham. Deze zijn zeer gevoelig voor een besmetting met de listeriabacterie. Ook kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en vleeswaren vormen een risico voor de koelkastbesmetting.

Dat stelt Stijn van der Veen, die volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar methodes om de levensbedreigende bacterie listeria monocytogenes onschadelijk te maken.

De listeriabacterie, ook wel bekend als koelkastbesmetting, heeft in 2006 in Nederland nog ruim zestig mensen ziek gemaakt, van wie een derde overleed. Listeria is een bacterie die vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en zieke mensen de gevaarlijke ziekte listeriose kan veroorzaken. Afgelopen zomer overleden twintig Canadezen na het eten van besmette vleeswaren, aldus de promovendus.

Er gelden Europese regels om listeriabesmetting in voedsel te voorkomen. Volgens van der Veen zijn die regels toereikend. De bacterie overleeft pasteurisatie of opslag in zout en zuur niet. Het grootste probleem is besmetting die optreedt na de voorgeschreven conservering, dus onderweg van de fabriek naar de consument.
Listeria overleeft koelkasttemperaturen. Consumenten moeten dus goed opletten dat ze producten die ze zo uit de koelkast opeten, op de juiste wijze bewaren. Ook de houdbaarheidsdatum is belangrijk.

Lees ook:Vijf vragen over… de EHEC-bacterie
Lees ook:Liever vis van de markt
Lees ook:Crisis: Eten over de datum? Gewoon op tafel!
Lees ook:Laat je niet aflikken door je hond!
Lees ook:Waarschuwing: infecties door Franse kaas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>