Er is verband tussen slaapduur, angststoornissen en depressie

Naarmate we ouder worden verandert niet alleen de duur van onze slaap. We kunnen vaker wakker worden, we slapen vaak minder diep en worden ’s morgens wat eerder wakker dan vroeger. En dit alles kan weer gevolgen hebben blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door psychologe Julia van den Berg onder duizend mensen in de leeftijd van 57 tot 97 jaar. Wie namelijk te veel of juist te weinig slaapt, loopt een groter risico op depressie en angsten.

Volgens de promovenda was een verband tussen slaapduur en depressiviteit en angststoornissen al bekend, maar heeft haar onderzoek het duidelijker aangetoond. Het ligt voor de hand dat mensen met angsten minder goed of te kort slapen. Van den Berg concludeert dat te veel slaap kan leiden tot angststoornissen. Ze wil dat verder onderzoeken.

Van den Berg komt ook tot de conclusie dat er een verband is tussen slaapduur en overgewicht en cholesterolgehalte. Ze heeft dit onderzocht omdat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn in het Westen. Zowel kort als lang slapen heeft een relatie met obesitas.

Verder is duidelijk geworden dat mensen die kort slapen (minder dan acht uur) een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen die langer dan acht uur slapen. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat kort of lang slapen een relatie heeft met de levensverwachting. Wie elke nacht tussen de zes en acht uur slaapt, leeft langer.

Bron: de telegraaf

Lees ook:Kort en lang slapen slecht voor het hart
Lees ook:Schockend: één op de zes stellen slaapt gescheiden
Lees ook:60 is echt het nieuwe 40, zo blijkt uit het slaappatroon
Lees ook:Gratis je cholesterol laten testen
Lees ook:Oudere Nederlander slaapt beter dan jongere

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>