Het drinken van te hete thee of koffie kan keelkanker veroorzaken

Koffie en thee moet je heet drinken, tenminste dat vind ik. Lauwe koffie gaat bij mij door de gootsteen, thee gaat dan nog wel lauw.  Nu beweren Iraniërs dat hete thee-drinkers acht keer zoveel kans hebben op keelkanker. Het hoge aantal mensen met keelkanker in de provincie Golestan in Noord-Iran was aanleiding voor een onderzoek, gedaan onder bijna 900 mensen.

Ondanks dat de lokale bevolking nauwelijks rookt of alcohol nuttigt is het percentage kankerpatiënten enorm hoog.

Aan het onderzoek deden 300 keelkankerpatiënten en 571 gezonden mensen mee. Bijna alle deelnemers aan het onderzoek dronken gemiddeld een liter zwarte thee per dag. Degenen die de thee slechts twee minuten nadat hij was uitgeschonken dronken, hadden 5 keer zoveel kans om kanker te ontwikkelen dan degenen die vier of meerdere minuten wachtten. Verder bleek dat wanneer je koffie of thee warmer dan 70 graden drinkt, je 8 keer zoveel risico op keelkanker hebt dan wanneer je iets van 65 graden drinkt. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk hoe warme drankjes kanker kunnen veroorzaken, ze denken dat het komt doordat de warmte aan de binnenkant van de keel wonden veroorzaakt. Meer dan 500.000 mensen sterven jaarlijks aan keelkanker.

Brits onderzoek wees onlangs uit dat liefhebbers thee het liefst drinken als het tussen de 56 en 60 graden is.

Lees ook:Hoe meer koffie en groene thee, hoe kleiner risico op beroerte!
Lees ook:Thee maakt vrouwelijke bloedvaten schoon
Lees ook:Koffie drinken voorkomt prostaatkanker
Lees ook:Thee is een heilzaam drankje
Lees ook:Prostaatkanker gehad? Drink koffie!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Het drinken van te hete thee of koffie kan keelkanker veroorzaken

  1. Ko van Dijk

    Tja, verbazend onderzoek. Maar hebben we niet allemaal wel eens iets veel te heet gedronken? En is er onderzoecht hoe het afloopt met mensen die daardoor een slokdarmverbranding hebben opgelopen? Kregen die later ook keelkanker?

    Nergens ter wereld krijgen zoveel vrouwen borstkanker dan in Nederland. Ook zoiets waarbij je je afvraagt hoe dat kan. Mijn verklaring is dat wij voorop hebben gelopen met de introductie en het gebruik van de pil maar een verband met borstkanker is nooit aangetoond.

      /   Reply  / 
  2. Marjan

    De onderzoeken welke tegenwoordig gedaan worden zijn best interessant. Maar uiteindelijk lijkt het wel of je overal keelkanker van kunt krijgen. Is het niet van roken, of te hete dranken, dan is het wel van orale sex. Ik heb ook http://www.keelkanker.org gelezen dat je zelfs van alcohol keelkanker kunt ontwikkelen.

      /   Reply  / 
  3. Ko van Dijk

    @marjan, we roken, we drinken wel eens iets te heet, we doen aan orale seks en we drinken alcohol. Dus om keekkanker te voorkomen moeten we dit allemaal staken. Tja, er gaan ook mensen dood in ‘t verkeer. Wie niet deelneemt aan het verkeer gaat daaraan niet dood maar valt bijvoorbeeld van de trap en is alsnog dood. Weet je wat nu zo merkwaardigf is? Ik ken mensen die houden van een borrel, roken, orale seks lekker vinden en veel hete koffie drinken en toch heel oud worden. Hoe is het mogelijk ;-) Waarmee ik wil zeggen dat jij volkomen gelijk hebt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>